Γυαλία ηλίου για ασφαλή οδήγηση – Τι πρέπει να γνωρίζετε

vintage sunglasses

Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα μάτια μας από την ηλιακή ακτινοβολία…  Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι όλοι οι οδηγοί να χρησιμοποιούν

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ
για ασφαλή οδήγηση

Είναι γνωστές οι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια μας και η προστασία τους επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση γυαλιών ηλίου UV PROTECTION. Το μήκος κύματος, το οποίο είναι βλαπτικό για την υγεία των ματιών μας, βρίσκεται περί τα 400 nm, γι’ αυτό και τα γυαλιά που επιλέγονται, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη ‘UV 400 protection’.

Πόσες φορές σας ενόχλησε ο ήλιος ενώ οδηγούσατε; Πόσες φορές έχετε δανειστεί τα γυαλιά του συνοδηγού σας ακόμη κ αν δεν σας ταίριαζαν; Η ασφάλεια και η όραση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες…

Συχνά οι οδηγοί παραπονιούνται ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα γυαλιά ηλίου τους…
Eδώ θα βρείτε όσα χρειάζεστε ώστε ακόμα και οι πιο απαιτητικοί να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει!

 • Οι φακοί διαβαθμισμένης σκουρότητας

  (degrade lenses) είναι ιδανικοί για καθημερινή οδήγηση, διαθέτοντας μία ικανοποιητική σκουρότητα στο πάνω τμήμα τους, ενώ στα κατώτερα σημεία, όντας ανοικτόχρωμοι, διευκολύνουν την όραση μέσα στο χώρο του αυτοκινήτου.

 • Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση καθρέπτη

  (mirror lenses) αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας αλλά, ταυτόχρονα, μειώνουν και την φωτεινότητα. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους, π.χ. αν οδηγώντας, περνάμε από τούνελ, κόβουν μεγάλο μέρος από την αναγκαία ορατότητα! Είναι όμως ενδεδειγμένοι για sports σε έντονη ηλιοφάνεια και σε επιφάνειες μεγάλης αντανάκλασης.

 

Polarized

 • Οι πολωτικοί φακοί

  (polarized lenses) είναι οι καταλληλότεροι για περιορισμό του θάμβους, κυρίως τις απογευματινές ώρες, γι΄αυτό και επιλέγονται συνήθως από τους οδηγούς (αντανακλάσεις στην άσφαλτο ).Οι οδηγοί μηχανής είναι απαραίτητο να ελέγχουν το συνδυασμό πολωτικών φακών με τη ζελατίνα του κράνους ώστε η όραση να είναι ξεκούραστη και χωρός εκτροπές.

 

Transition

 • Οι φωτοχρωμικοί φακοί

  (photochromic lenses) , λόγω της ικανότητάς τους να αυξομοιώνουν το βαθμό σκουρότητάς τους, ανάλογα με την ένταση του ηλιακού φωτός, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, κυρίως από τους χρήστες διορθωτικών γυαλιών οράσεως (μυωπία, κλπ.), όπου με ένα και μόνο ζεύγος γυαλιών, καλύπτουν τόσο τις οπτικές τους ανάγκες, όσο και της προστασίας τους από την ηλιακή ακτινοβολία. Το αποτέλεσμά τους απέτυχε όμως στο αυτοκίνητο, γιατί εδώ δεν υπάρχει ακτινοβολία UV. Αυτό άλλαξε με την τελευταία γενιά των φωτοχρωμικών φακών για τους οδηγούς. Αντιδρούν στο ορατό φως, καθώς και στις υπεριώδεις ακτίνες και έτσι λειτουργούν πίσω από το παρμπρίζ.

Η Ευρωπαική Ένωση Οπτομετρών  τονίζει ότι η όραση των  αυτοκινητιστών δε θα πρέπει να περιορίζεται στην περιφέρεια από  γυαλιά ηλίου.  Οι φακοί δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα ορισμένο επίπεδο χρωματισμού,  προκειμένου να γίνονται αντιληπτά τα χρώματα στους φωτεινούς σηματοδότες.

Oakley

Για τους οδηγούς μηχανών εκτός από τους φακούς, χρειάζεται προσοχή και στην επιλογή σκελετού. Συνιστούμε ίσιους βραχίονες, υλικά με ελαστικότητα και σκελετούς που εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο. Τα υλικά που έχουν αναδειχθεί αγαπημένα των μοτοσυκλετιστών είναι το τιτάνιο και το ανθρακόνημα.

Οπότε… Φορέστε τα γυαλιά σας και…

Καλές διακοπές!

Φιλικά,
The Optical Center