Αριθμοί στη συνταγή γυαλιών – Μάθετε τι σημαίνουν

οφθαλμολογικός ελεγχος

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί κάποια στιγμή τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών σας. Μόλις εξετάσατε τα μάτια σας και ο οπτομέτρης ή ο οφθαλμίατρος σας έδωσε μια συνταγή γυαλιών. Mάλιστα ανέφερε ότι είστε μύωπας ή υπερμέτρωπας, ή ίσως ότι έχετε αστιγματισμό.
Και τι γίνεται με όλους αυτούς τους όρους, όπως OD, OS, SPH και CYL;

Αυτό το κείμενο θα σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσετε όλα τα μέρη της συνταγής σας και να καταλάβετε τι είναι αυτοί οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών σας!

σκελετοι

Οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών

 1. O.D. και O.S. (ΔΟ και ΑΟ)

  Το πρώτο βήμα για να κατανοήσετε τη συνταγή των γυαλιών σας είναι να γνωρίζετε τι σημαίνει “OD” και “OS”. Πρόκειται για συντομογραφίες με λατινικούς όρους για δεξί μάτι και αριστερό μάτι.
  Η χρήση αυτών των λατινικών όρων είναι παραδοσιακή για συνταγές γυαλιών, φακών επαφής και οφθαλμικών φαρμάκων, και υπάρχουν και συνταγές που τα αναφέρουν ως  ΔΟ (δεξιός οφθαλμός) και ΑΟ (αριστερός οφθαλμός).
  Στη συνταγή των γυαλιών σας, οι πληροφορίες για το δεξί μάτι (ΔΟ) έρχονται πριν από τις πληροφορίες για το αριστερό σας μάτι (ΑΟ). 

 2. Σφαίρα (SPH).

  Ο πρώτος αριθμός ονομάζεται σφαίρωμα ή “σφαίρα” και σημαίνει ότι η διόρθωση είναι “σφαιρική”.
  Αυτός ο όρος υποδεικνύει τη δύναμη του φακού που μετράται σε διοπτρίες (D) για τη διόρθωση της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας. Οι περισσότερες τιμές κυμαίνονται από 0,00 έως +/- 20.00 και ανεβαίνουν ανά 0,25 κάθε φορά. Ο αριθμός που εμφανίζεται κάτω από αυτήν την επικεφαλίδα μπορεί να έχει αρνητικό ή θετικό πρόσημο.

  Αν είναι αρνητικός, αναφέρεται σε μυωπία, δηλαδή ότι δεν μπορείτε να δείτε καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά. Αν είναι θετικός, σε υπερμετρωπία, δηλαδή ότι δεν μπορείτε να δείτε καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά.

  Το σύμβολο (+) σημειώνεται κανονικά και δεν παραλείπεται, αν ο αριθμός είναι θετικός.

  Εάν η συνταγή σας  περιέχει τη λέξη Plano ή Pl ή ένα σημάδι του άπειρου, αυτό σημαίνει ότι δεν είστε ούτε υπερμέτρωπας, ούτε μύωπας και μπορείτε να δείτε κοντά και μακριά χωρίς φακούς επαφής ή γυαλιά.

 3. Κύλινδρος (CYL).

  Αυτός ο όρος υποδεικνύει τη δύναμη του φακού για τον αστιγματισμό. 

  Εάν δεν εμφανίζεται τίποτα σε αυτήν τη στήλη, σημαίνει ότι δεν έχετε αστιγματισμό, ή ότι ο αστιγματισμός σας είναι τόσο μικρός που δεν είναι απαραίτητο να τον διορθώσετε με τους φακούς των γυαλιών σας.
  Και ο αριθμός του κυλίνδρου μπορεί να είναι θετικός ή αρνητικός. Αυτό σημαίνει ότι μια συνταγή με +2,00 υπερμετρωπία και +0,50 αστιγματισμό στις 180° είναι ακριβώς η ίδια με τη συνταγή που γράφει +2,50 υπερμετρωπία και -0,50 αστιγματισμό στις 90°.

  Η ισχύς του κυλίνδρου ακολουθεί πάντα τη σφαίρα σε μια συνταγή γυαλιών.

  Τι είναι ο αστιγματισμός;

  Ο αστιγματισμός είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα του ματιού (δεν είναι ούτε ασθένεια, ούτε πρόβλημα υγείας) που οφείλεται στο διαφορετικό σχήμα του κερατοειδούς ή του φακού. Μπορεί να υπάρχει εκ γενετής, από τραυματισμό, χειρουργική επέμβαση ή πάθηση του κερατοειδούς. Ως αποτέλεσμα έχει το είδωλο να μην εστιάζεται σε ένα σημείο στον αμφιβληστροειδή, αλλά σε δύο γραμμές κάθετες μεταξύ τους. ‘Ετσι το είδωλο δεν είναι ευκρινές, και η όραση είναι θολή τόσο σε μακρινά αντικείμενα όσο και σε κοντινά.

  τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών

 4. Άξονας (AXIS).

  Παρουσιάζεται μόνο αν υπάρχει τιμή στο πλαίσιο CYL. Το AXIS μας λέει πού ακριβώς στο μάτι σας βρίσκεται ο αστιγματισμός. Ο άξονας ορίζεται με έναν αριθμό από 1 έως 180.

 5. Πρόσθεση (Addition/ Add).

  Αυτή είναι η προστιθέμενη μεγεθυντική δύναμη που εφαρμόζεται για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας και προστίθεται στην μυωπία ή υπερμετρωπία. Ο αριθμός που εμφανίζεται είναι πάντα με θετικό πρόσημο (+). Γενικά, θα κυμαίνεται από +0,75 έως +3,00 D και θα είναι ίδια και για τα δύο μάτια.

 6. Πρίσμα (PRISM)

  Το πρίσμα χρειάζεται σε σπάνιες περιπτώσεις για την αντιστάθμιση των προβλημάτων ευθυγράμμισης των ματιών. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνταγών για γυαλιά περιλαμβάνει το πρίσμα.

 7. PD / Pupillary Distance

  Η απόσταση της μιας κόρης,  από την άλλη (διακορική απόσταση) είναι μία ουσιαστική μέτρηση. Είναι η απόσταση από το κέντρο της μίας κόρης στο κέντρο της άλλης κόρης και μετριέται σε χιλιοστά. Κάθε φακός γυαλιών έχει ένα «οπτικό κέντρο», πρόκειται για ένα σημείο στο φακό όπου επιτυγχάνεται η καλύτερη απόδοση και η μικρότερη παραμόρφωση. Το οπτικό κέντρο κάθε φακού θα πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς μπροστά από το κέντρο της κάθε κόρης. Με αυτόν τον τρόπο, τα μάτια πάντα θα κοιτάζουν μέσα από το καλύτερο σημείο κάθε φακού.

  τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών

Η διαφορά μεταξύ συνταγής για φακούς επαφής και γυαλιά

Προσοχή: Μια συνταγή για  γυαλιά δεν είναι συνταγή για φακούς επαφής!

Είναι εντελώς διαφορετικές συνταγές. Οι προδιαγραφές των γυαλιών και των φακών επαφής δεν είναι οι ίδιες. Μια συνταγή γυαλιών είναι για την αγορά γυαλιών μόνο. Δεν περιέχει ορισμένες πληροφορίες που είναι κρίσιμες για τη συνταγή φακών επαφής και μπορούν να ληφθούν μόνο κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και της τοποθέτησης των φακών επαφής.

Οι φακοί των γυαλιών τοποθετούνται σε απόσταση περίπου 12 χιλιοστά από τα μάτια, ενώ οι φακοί επαφής εφαρμόζονται απευθείας στην επιφάνεια των ματιών. Αυτή η μικρή απόσταση επηρεάζει τη δύναμη του φακού που απαιτείται για την σωστή εστίαση των ματιών.

Εκτός από τις πληροφορίες που περιέχονται στη συνταγή γυαλιών, στη συνταγή για φακούς επαφής πρέπει να καθορίζεται η τιμή BC (base curve), η καμπυλότητα του φακού επαφή. Αυτή  περιγράφει την καμπυλότητα του φακού σε χιλιοστά, για την σωστή εφαρμογή και την καλύτερη δυνατή άνεση του φακού επάνω στο μάτι. 

τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών

Έχετε περισσότερες απορίες; Καλέστε μας στο 210.64.32.095 !!!

Φιλικά,
The Optical Center

Contents