Γυαλιά για υπολογιστή – Προστασία από την μπλε ακτινοβολία

γυαλιά για υπολογιστή

Γιατί πρέπει να φοράμε ειδικά γυαλιά για υπολογιστή; Τι είναι η λεγόμενη μπλε ακτινοβολία; 

Μάθε παρακάτω τα πάντα για την “κακιά” μπλε ακτινοβολία και τα σωστά γυαλιά που θα σε προστατέψουν από αυτή!

Με την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας και με την καθημερινή ανάγκη για πληροφορία και ενημέρωση καθώς και την ανάγκη για διασκέδαση και παιχνίδι, βρισκόμαστε εκτεθειμένοι ολοένα και περισσότερες ώρες στην λεγόμενη μπλε ακτινοβολία ή ακτινοβολία του μπλε φωτός (blue light).

Μπλε ακτινοβολία εκπέμπουν πλέον όλες οι συσκευές. Όπως τηλεοράσεις τύπου led, οθόνες υπολογιστών, smartphone, παιχνιδομηχανές καθώς και οι διαφημιστικές επιγραφές και λάμπες φωτισμού.

γυαλιά για υπολογιστή

Το μπλε φως είναι ένα μέρος του ορατού φάσματος  της υπεριώδους ακτινοβολίας, άρα μια μεγάλη φωτεινή ενέργεια. Για να επιτευχθεί το λευκό φως, οι φωτοδίοδοι (led)  χρησιμοποιούν το μπλε φως που περιέχει μεγάλη φωτεινή ενέργεια. Έτσι απελευθερώνουν στο μάτι τεράστια ποσά ενέργειας δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην όραση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έκθεσης στην μπλε ακτινοβολία;

  • Θολή όραση
  • Ερεθισμός των ματιών
  • Ξηροφθαλμία
  • Πονοκέφαλος
  • Κόπωση
  • Διαταραχές στον ύπνο

Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η χρήση οφθαλμικών φακών με ειδικό φίλτρο μπλε ακτινοβολίας, όταν κάνουμε πολύωρη χρήση οθονών, να φοράμε δηλαδή γυαλιά για υπολογιστή. Η ακτινοβολία μέσω αυτών των φακών δεσμεύεται αφήνοντας ένα πολύ μικρό μέρος της να περάσει στο μάτι.

γυαλιά-για-υπολογιστή

Τα σύγχρονα φίλτρα μπλε ακτινοβολίας, δεν αλλοιώνουν την αντίληψη των χρωμάτων, όπως συνέβαινε με τα παλαιότερης τεχνολογίας, αντίθετα προσφέρουν άνετη και ξεκούραστη όραση με μεγαλύτερη διαύγεια.

Γιατί συνιστώνται τα γυαλιά για υπολογιστή:

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική έκθεση στην μπλε ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην όραση. Μπορεί έτσι να μειώσει την διάρκεια ζωής των φωτοϋποδοχέων των πολύτιμων φωτοκυττάρων των ματιών μας. Η μπλε ακτινοβολία επίσης αυξάνει την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και ενοχοποιείται για καρκινώματα του βλεφάρου, φλεγμονές του κερατοειδούς, για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και για τον πρόωρο καταρράκτη.

Συμπερασματικά λοιπόν, κρίνεται απαραίτητη η χρήση φακών με φίλτρο που απορροφά τη μπλε ακτινοβολία (blue filter) όταν φοράμε γυαλιά για υπολογιστή ώστε να προστατέψουμε ένα από τα πολυτιμότερα μέρη του σώματος μας, τα μάτια μας!!

Στα καταστήματα μας θα βρεις όλους τους οφθαλμικούς φακούς οράσεως των κορυφαίων εταιρειών με ειδικά φίλτρα για το μπλε φως με ή χωρίς βαθμούς για να έχεις την ιδανική προστασία που χρειάζεσαι.

Ίσως σου φανεί ενδιαφέρον και το άρθρο μας: Συμβουλές για καλύτερη όραση – όραση σε χαμηλό φωτισμό

Φιλικά,

The Optical Center

Contents