Γυαλιά ηλίου για ασφαλή οδήγηση – Τι πρέπει να γνωρίζεις

Γυαλιά ηλίου για ασφαλή οδήγηση

Είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα μάτια μας από την ηλιακή ακτινοβολία…  Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι όλοι οι οδηγοί να χρησιμοποιούν Γυαλιά ηλίου για ασφαλή οδήγηση !!!

Είναι γνωστές οι επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια μας και η προστασία τους επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση γυαλιών ηλίου UV PROTECTION. Το μήκος κύματος, το οποίο είναι βλαβερό για την υγεία των ματιών μας, βρίσκεται περί τα 400 nm, γι’ αυτό και τα γυαλιά που επιλέγονται, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη ‘UV 400 protection’.

Πόσες φορές σε ενόχλησε ο ήλιος ενώ οδηγούσες; Πόσες φορές έχεις δανειστεί τα γυαλιά του συνοδηγού σου ακόμη κ αν δεν σου ταίριαζαν; Η ασφάλεια και η όραση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες…

Συχνά οι οδηγοί παραπονιούνται ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα γυαλιά ηλίου τους…
Eδώ θα βρείς όσα χρειάζεσαι ώστε ακόμα και αν είσαι από τους πιο απαιτητικούς να καταλήξεις στα Γυαλιά ηλίου για ασφαλή οδήγηση που σου ταιριάζουν!

Γυαλιά ηλίου για ασφαλή οδήγηση είδη:

 • Οι φακοί διαβαθμισμένης σκουρότητας

  (degrade lenses) είναι ιδανικοί για καθημερινή οδήγηση, διαθέτοντας μία ικανοποιητική σκουρότητα στο πάνω τμήμα τους, ενώ στα κατώτερα σημεία, όντας ανοικτόχρωμοι, διευκολύνουν την όραση μέσα στο χώρο του αυτοκινήτου.

 • Οι φακοί με εξωτερική επίστρωση καθρέπτη

  (mirror lenses) αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας αλλά, ταυτόχρονα, μειώνουν και την φωτεινότητα. Χρειάζεται προσοχή στη χρήση τους, π.χ. αν οδηγώντας, περνάμε από τούνελ, κόβουν μεγάλο μέρος από την αναγκαία ορατότητα! Είναι όμως ενδεδειγμένοι για sports σε έντονη ηλιοφάνεια και σε επιφάνειες μεγάλης αντανάκλασης.

 

Polarized

 • Οι πολωτικοί φακοί

  (polarized lenses) είναι οι καταλληλότεροι για περιορισμό του θάμβους, κυρίως τις απογευματινές ώρες, γι΄αυτό και επιλέγονται συνήθως από τους οδηγούς (αντανακλάσεις στην άσφαλτο ).Οι οδηγοί μηχανής είναι απαραίτητο να ελέγχουν το συνδυασμό πολωτικών φακών με τη ζελατίνα του κράνους ώστε η όραση να είναι ξεκούραστη και χωρός εκτροπές.

 

Transition

 • Οι φωτοχρωμικοί φακοί

  (photochromic lenses), λόγω της ικανότητας τους να αυξομοιώνουν το βαθμό σκουρότητάς τους, ανάλογα με την ένταση του ηλιακού φωτός, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, κυρίως από τους χρήστες διορθωτικών γυαλιών οράσεως (μυωπία, κλπ.), όπου με ένα και μόνο ζευγάρι γυαλιών, καλύπτουν τόσο τις οπτικές τους ανάγκες, όσο και αυτή της προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα γυαλιά αυτά όμως δεν είναι αποτελεσματικά στο αυτοκίνητο, γιατί εκεί δεν περνάει η ακτινοβολία UV. Αυτό με την πάροδο των χρόνων και την εξέλιξη των φακών αλλάζει όμως. Πλέον οι φωτοχρωμικοί φακοί αντιδρούν καλύτερα στο ορατό φως και στις υπεριώδεις ακτίνες και έτσι λειτουργούν και πίσω από το παρμπρίζ.

Γυαλιά ηλίου για ασφαλή οδήγηση

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως η Ευρωπαική Ένωση Οπτομετρών επισημαίνει ότι η όραση των αυτοκινητιστών δε θα πρέπει να περιορίζεται περιφερειακά από τα γυαλιά ηλίου. Οι φακοί δεν πρέπει να υπερβαίνουν ένα ορισμένο επίπεδο χρωματισμού, προκειμένου να γίνονται αντιληπτά τα χρώματα στους φωτεινούς σηματοδότες.

Oakley

Για τους οδηγούς μηχανών εκτός από τους φακούς, χρειάζεται προσοχή και στην επιλογή σκελετού. Συνιστούμε ίσιους βραχίονες, υλικά με ελαστικότητα και σκελετούς που εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο. Τα υλικά που έχουν αναδειχθεί αγαπημένα των μοτοσυκλετιστών είναι το τιτάνιο και το ανθρακόνημα.

Οπότε… Φορέστε τα γυαλιά ηλίου για ασφαλή οδήγηση και… Καλές διαδρομές!

Φιλικά,
The Optical Center

Μπορεί να σε ενδιαφέρει και το άρθρο μας για: Γυαλιά για υπολογιστή – Προστατέψου απο την μπλε ακτινοβολία

Contents