Γυαλιά ηλίου – Καλύτερα χωρίς παρά με ψεύτικα

Καλύτερα να είστε χωρίς καθόλου γυαλιά ηλίου παρά να φοράτε ψεύτικα. Σίγουρα το κόστος τους είναι χαμηλό και μοιάζουν πολύ με τα αυθεντικά όμως οι επιπτώσεις που έχουν στα μάτια τα “φθηνά” γυαλιά είναι πολύ σοβαρές.

Τα ψευτικά γυαλιά ή αλλιώς “μαϊμού”, φτιάχνονται από φθηνά πλαστικά υλικά. Δεν έχουν καμία απορροφητικότητα και δεν προστατεύουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Η χρήση ακατάλληλων γυαλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει μεγάλο κακό στα μάτια. Σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους, μπορεί να προκληθεί καταρράκτης, έγκαυμα του κερατοειδούς, αμφιβληστροειδοπάθειες, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ακόμη και καρκίνος των βλεφάρων.

Τα μάτια έχουν από μόνα τους έναν φυσικό μηχανισμό αυτοπροστασίας. Στον ήλιο η κόρη του ματιού συστέλλεται για να εμποδίσει την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο μάτι. Με τα γυαλιά ηλίου, η κόρη διαστέλλεται πίσω από τον σκούρο φακό και η ακτινοβολία απορροφάται από τα φίλτρα του φακού. Όταν όμως, κάποιος φοράει γυαλιά με ψεύτικο μη απορροφητικό φακό, η ακτινοβολία περνάει ανεμπόδιστη κάνοντας κακό στο μάτι.

Τα γυαλιά ηλίου που αγοράζετε θα πρέπει να έχουν καρτελάκι που αναγράφει ότι παρέχουν 100% UVA/ UVB προστασία. Να συνοδεύονται από ειδικό πιστοποιητικό και εργοστασιακή εγγύηση, αλλά και να έχουν τη σήμανση CE που υποδηλώνει ότι ακολουθούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

γυαλιά ηλίου

«Ο καταναλωτής εξαπατάται από τα παραποιημένα σήματα ασφαλείας (CE), τα οποία φέρουν τα γυαλιά που πωλούνται στο δρόμο. Εάν ο καταναλωτής θέλει να προστατεύσει τα μάτια του και των παιδιών του θα πρέπει να αγοράζει γυαλιά μόνο από οπτικά καταστήματα. Εκεί θα βρει προϊόντα ελεγμένα, και εγγυημένα με την φροντίδα πτυχιούχου οπτικού» αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ).

Μια οικονομική λύση που προτιμούν πολλοί, είναι η αντικατάσταση του ψεύτικου φακού με κανονικό. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είστε προσεκτικοί. Τα ψεύτικα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον σκελετό μπορεί να προκαλέσουν κάποια αλλεργική δερματική αντίδραση, ενώ ο σκελετός μπορεί να σπάσει κατά την τοποθέτηση νέων φακών λόγω μη ανθεκτικότητας του πλαστικού.

Όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου πέρα από το αισθητικό κομμάτι στον καθρέφτη θα πρέπει να ελέγχετε και τα γυαλιά έξω στον ήλιο. Να σιγουρέψετε ότι ο φακός δεν ενοχλεί την όραση και ότι δεν είναι ούτε πολύ σκούρος ούτε πολύ ανοιχτός.

Το χρώμα του φακού εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο. Όλα τα χρώματα έχουν την ίδια απορρφητικότητα από την ακτινοβολία. Ό,τι χρώμα και να έχουν όμως θα πρέπει να δίνουν μια καθαρή εικόνα. Να μην παραμορφώνουν τα χρώματα και να μην είναι πολλοί σκούροι για να μην επηρεάζεται η ορατότητα.

Η κατασκευή τους θα πρέπει να είναι από καθαρά και ομοιογενή υλικά. ‘Οπως το κρύσταλλο που δεν χαράσσεται εύκολα ή το πλαστικό που είναι ελαφρύ και άθραυστο, έτσι ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα όπως αντανακλάσεις, εκτροπές και παραμορφώσεις.

Οι κίτρινοι φακοί είναι ιδανικοί για αθλητές χειμερινών σπορ γιατί τα χρώματα γίνονται πιο έντονα. Οι γκρι και γκριζοπράσινοι φακοί είναι κατάλληλοι για καθημερινή χρήση. Η απορροφητικότητα των γυαλιών ηλίου μειώνεται κάθε 2 με 3 χρόνια. Έτσι ο φακός τους συνιστάται να αντικαθίσταται εφόσον ο σκελετός είναι σε καλή κατάσταση.

Φιλικά,

The Optical Center