Γυαλιά με τη μάσκα – 4 συμβουλές για να μην θολώνουν

γυαλιά με τη μάσκα

Τα γυαλιά με τη μάσκα μπορούν να κάνουν έναν συνδυασμό μαρτύριο, ειδικά τώρα τον χειμώνα που τα γυαλιά λόγω του κρύου θολώνουν πιο εύκολα. Μέχρι πρόσφατα ήταν αναγκαίο να φοράμε τη μάσκα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ή κλειστούς χώρους, όπως  στο σούπερ μάρκετ και το μετρό. Πλέον όμως η μάσκα έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη ζωή μας. Η χρήση της είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική, καθώς είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του COVID-19. Όμως πέρα από απαραίτητη, η χρήση της μπορεί να είναι και αρκετά ενοχλητική, ειδικά για εμάς που φοράμε γυαλιά.

Γιατί θολώνουν τα γυαλιά με τη μάσκα;

Είτε μιλάμε για γυαλιά οράσεως είτε για γυαλιά ηλίου, σίγουρα θα έχετε δει ότι με την μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη) η όραση θολώνει. Όταν ο καιρός είναι πιο κρύος, ο ζεστός αέρας που εκπνέουμε, δημιουργεί υγρασία όταν φτάσει στην κρύα επιφάνεια των γυαλιών με αποτέλεσμα αυτά να θολώνουν. Για να μην γίνονται λοιπόν και για εσάς μαρτύριο τα γυαλιά με τη μάσκα, σας έχουμε κάποιες συμβουλές για να περάσει πιο εύκολα ο χειμώνας. 

4 συμβουλές για να μην θολώνουν τα γυαλιά με τη μάσκα

1. Βεβαιωθείτε για την καλή εφαρμογή της μάσκας

γυαλιά με τη μάσκα

Οι μάσκες με χαλαρή εφαρμογή αφήνουν πολύ μεγάλο κενό γύρω από τη μύτη κι έτσι όλος ο αέρας περνάει στα γυαλιά. Πολλές μάσκες μιας χρήσης αλλά και κάποιες υφασμάτινες διαθέτουν μεταλλική ταινία ή σύρμα που επιτρέπει να διαμορφώσουμε τη μάσκα γύρω από τη μύτη και τα μάγουλα. Αυτό εμποδίζει την αναπνοή να περάσει από τα κενά και να θολώσει τα γυαλιά.

2. Τοποθετήστε τη μάσκα ψηλά και κοντά στα μάτια 

γυαλιά με τη μάσκα

 

Τραβήξτε τη μάσκα ψηλότερα στο πρόσωπό σας και τοποθετήστε τα γυαλιά λίγο πιο χαμηλά. Χρησιμοποιήστε το βάρος των γυαλιών πάνω από τη μάσκα για να εμποδίσετε τη ροή του αέρα. Να σημειώσουμε όμως ότι αυτό συνήθως λειτουργεί καλύτερα σε πιο μεγάλους και κοκάλινους σκελετούς από ότι σε μεταλλικούς με επιρρίνια. Υπενθυμίζουμε ότι η αλλαγή στην τοποθέτηση των γυαλιών θα μετατοπίσει ελαφρώς το κέντρο εστίασης των φακών κάτι που μπορεί να επηρεάσει τους χρήστες πολυεστιακών.

3. Κολλήστε τη μάσκα με ταινία

γυαλιά με τη μάσκα

Χρησιμοποιήσετε κολλητική ταινία όπως οι γιατροί όταν εργάζονται. Κολλήστε τη μάσκα στη γέφυρα της μύτης και στα μάγουλά σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους περισσότερους τύπους ταινιών ή ένα hansaplast, απλώς  αποφύγετε μονωτικές ταινίες. Προτείνουμε να ελέγξετε πρώτα την ταινία σε ένα διαφορετικό σημείο του σώματός σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν ερεθίζει το δέρμα σας.

4. Σφίξτε τη μάσκα εάν είναι μεγάλη

γυαλιά με τη μάσκα

Μπορείτε να στρίψετε τα λάστιχα στερέωσης σε σχήμα «Χ» γύρω από τα αυτιά σας. Τοποθετήστε τη στα αυτιά σας και βεβαιωθείτε ότι δεν τη δέσατε τόσο σφιχτά που να δημιουργούνται κόκκινα σημάδια πίσω από τα αυτιά. Διαφορετικά μπορείτε να τυλίξετε τα λάστιχα στερέωσης της μάσκας γύρω από τους βραχίονες των γυαλιών σας. Έτσι και θα σφίξετε τη μάσκα και θα σταθεροποιήσετε καλύτερα τα γυαλιά σας αν αυτά γλιστρούν από τη μύτη. Να το θυμάστε μόνο όταν θα βγάζετε τα γυαλιά σας γιατί θα βγει μαζί και η μάσκα.

Τα γυαλιά που γλιστρούν από τη μύτη είναι πρόβλημα σε κάθε περίπτωση είτε με μάσκα είτε χωρίς. Αυτό είναι φυσικό επόμενο με την πάροδο του χρόνου. Αν σας γλιστρούν τα γυαλιά απλώς περάστε από ένα από τα καταστήματά μας και θα σας τα προσαρμόσουμε ξανά ενώ θα τους κάνουμε κι ένα δωρεάν καθαρισμό στους υπερήχους.

Γυαλιά με τη μάσκα –  Τι να μην κάνετε αν θολώνουν

γυαλιά με τη μάσκα

  • Μην κατεβάζετε τη μάσκα στο πηγούνι ή κάτω από τη μύτη. Ο λαιμός μας είναι και αυτός εκτεθειμένος σε βακτήρια και έτσι κατεβάζοντας τη μάσκα μπορείτε να τα μεταφέρετε στη μύτη και το στόμα.
  • Μην χρησιμοποιείτε οικιακά προϊόντα καθαρισμού ή αντισηπτικά στα γυαλιά σας. Περιέχουν δραστικές ουσίες που μπορούν να καταστρέψουν τις επιστρώσεις των φακών σας. Απλώς καθαρίστε τα με σαπούνι και νερό κάτω από τη βρύση και σκουπίστε τα με μια βαμβακερή πετσέτα.
  • Μην χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα και τα λεγόμενα “μαντιλάκια καθαρισμού γυαλιών”. Όλα τα προϊόντα που περιέχουν χαρτί μπορούν κι αυτά να καταστρέψουν τις επιστρώσεις των φακών σας και να τους χαράξουν.
  • Μην χρησιμοποιείτε ρούχα και μη βαμβακερά υφάσματα για να καθαρίζετε τα γυαλιά σας γιατί περιέχουν ίνες που θα χαράξουν τους φακούς σας.

γυαλιά με τη μάσκα

Αν έχετε εσείς κάποιο άλλο tip για να μη θολώνουν τα γυαλιά με τη μάσκα θα χαρούμε να το μοιραστείτε μαζί μας στο info@theopticalcenter.gr ή στη σελίδα μας στο Facebook.

Σε κάθε περίπτωση να κάνετε χρήση της μάσκας με προσοχή! Να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής, να πλένετε τα χέρια σας και να χρησιμοποιείτε αντισηπτικό όταν είναι απαραίτητο.

#Stay safe

Φιλικά,

The Optical Center

Contents