“Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τα βοηθήματα που άλλαξαν τη ζωή του πατέρα μου”

Megethyntikoi fakoi

”Δυστυχώς αυτό είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε να έχουμε” ήταν τα λόγια του οφθαλμιάτρου μετά την τελευταία μας επίσκεψη. Τον επισκεπτόμαστε τακτικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αφότου ο πατέρας μου διαγνώστηκε με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Και η κατάσταση του όλο και χειροτερεύει. Η θεραπεία με ενέσεις και τα διορθωτικά γυαλιά το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν είναι δύο δέκατα όραση.

Ζώντας με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Για τον πατέρα μου όμως αυτό δεν ήταν καθόλου καλό αποτέλεσμα. Πρώην καθηγητής πανεπιστημίου, χωμένος πάντα μέσα στα βιβλία, δραστήριος, ζωντανός. Πια το μόνο που έκανε ήταν να ακούει ραδιόφωνο. Αδύνατον να διαβάσει ή να δεί τηλεόραση. Η κατάσταση αυτή, έναν τόσο ενεργητικό άνθρωπο τον αλλάζει, τον ρίχνει ψυχολογικά, τον κάνει να τα παρατάει.

Πολλοί ασθενείς με εκφύλιση ωχράς κηλίδας αντιμετωπίζουν ψυχολογικά θέματα ακόμα και κατάθλιψη σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω του ότι χάνουν την ανεξαρτησία τους. Ο πατέρας μου έμενε μόνος του στην επαρχία. Από τότε όμως που ξεκίνησε το πρόβλημα χρειάστηκε να τον πάρουμε μαζί μας. Ανησυχούσα πολύ να ξέρω ότι είναι μόνος και ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαζόταν κάτι. Δυστυχώς όσο περνούσε ο καιρός τον έβλεπα και πιο στεναχωρημένο, πιο κλεισμένο στον εαυτό του. Και έτσι άρχισα να ψάχνω τι λύσεις μπορεί να υπάρχουν πέρα από αυτά που προτείνει ο γιατρός.

Βοηθήματα χαμηλής όρασης στη Μαβίλη

the-optical-center

Όλα άσκοπα μέχρι που η κουνιάδα μου μού είπε για το Optical Center στην πλατεία Μαβίλη. Είχε πάει τον πεθερό της εκεί, με το ίδιο πρόβλημα, και μέσα από μια μεγάλη γκάμα προιόντων βρήκαν έναν μεγεθυντικό φακό που τον βοήθησε να μπορεί να διαβάζει ξανά λογαριασμούς και εφημερίδες κάτι που του αναπτέρωσε πολύ το ηθικό.

Έτσι τους τηλεφώνησα. Μου είπαν ότι ειδικεύονται στα βοηθήματα χαμηλής όρασης και υπάρχουν λύσεις για να βοηθηθεί η καταστάση του σε ικανοποιητικό βαθμό.  Με χαροποίησαν ιδιαίτερα αυτά που μου είπαν και κλείσαμε ένα ραντεβού για δωρεάν δοκιμή των προιόντων. Το μαγαζί έχει πολύ ωραία ατμόσφαιρα, τα παιδιά εκεί νέα, ευγενικά, εξυπηρετικά, ωραίο κλίμα. Μόλις φτάσαμε καθίσαμε και αφού έγινε μια συζήτηση με τον πατέρα μου για την κατάσταση του και αυτά που θα ήθελε να καταφέρει με τα βοηθήματα, μας πρότειναν κάποια προιόντα να δοκιμάσουμε.

Μεγεθυντικοί φακοί με ποικιλία μεγεθύνσεων, με βάσεις ή χειρός. Πολλοί είχαν και φακό για να ενισχύεται ακόμα περισσότερο η όραση. Μετά από αρκετή προσπάθεια και υπομονή καταλήξαμε σε έναν φακό που σε συνδυασμό με τα διορθωτικά του γυαλιά τον βοήθησε να διαβάσει ολόκληρες προτάσεις. Τρομερή πρόοδος! Βρήκαμε και ένα ειδικό γυαλί που βοηθάει για στην  τηλεόραση, φέρνει την εικόνα πολύ πιο κοντά.

Η διάθεση του πατέρα μου είχε αλλάξει τελείως. Είχα καιρό να τον δω έτσι ενθουσιασμένο. Στο Optical Center ο πατέρας μου βρήκε πολύτιμα βοηθήματα για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλαξε η καθημερινότητα του προς το καλύτερο όταν είχε χάσει κάθε ελπίδα.

ωχρά κηλίδα

Τώρα μετά από τέσσερα χρόνια μπορεί ξανά να διαβάσει τα παλιά του δοκίμια και την Κυριακάτική εφημερίδα. Θέλει χρόνο και υπομονή αλλά τα καταφέρνει κάτι που πριν ούτε να το φανταστεί δε μπορούσε. Έχει ελλατώσει το ραδιόφωνο γιατί  προτιμά να παρακολουθεί τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση με τε νέα του γυαλιά. Βλέπουμε μέχρι και ταινίες όλοι μαζί τώρα. Έχει ζωντανέψει ξανά και μάλιστα την επόμενη εβδομάδα έχουμε προγραμματίσει να τον πάμε σπίτι του. Ακόμα χρειάζεται το μπαστούνι του βέβαια για τις μετακίνησεις του αλλά είναι πια ανεξάρτητος.

Βίκυ Χ.