Η ιστορία των γυαλιών οράσεως . Από την ιδέα ότι η όραση των ματιών μπορεί να ενισχυθεί έως τη δημιουργία σκελετών με φακούς.
Η ιστορία των γυαλιών
Ο Άραβας Alhazen (965-1040) έγραψε 7 βιβλία με θέμα την οπτική. Ήταν ο πρώτος ο οποίος σκέφτηκε και κατέγραψε την ιδέα ότι η όραση των ματιών μπορεί να ενισχυθεί μέσω ειδικών φακών.
Το 1250 μεταφράστηκε το έργο του ονόματι «Θησαυρός της Οπτικής» στα Λατινικά. Στη Δυτική Ευρώπη οι μοναχοί καταπιάστηκαν από την πρόταση του Alhazen. Έφτιαξαν έτσι τους πρώτους μεγεθυντικούς φακούς σε σχήμα σφαίρας, που ονομάζονταν ‘αναγνωστικοί λίθοι’. Οι εγγράμματοι με χαμηλή όραση τους κυλούσαν πάνω στις σελίδες των βιβλίων, έτσι ώστε τα γράμματα να δείχνουν μεγαλύτερα.
Οι πρώτοι μεγεθυντικοί φακοί φτιάχνονταν από διάφανα κρύσταλλα και πολύτιμους λίθους.
Μέχρι σήμερα, το όνομα του εφευρέτη των πρώτων γυαλιών, εκείνου που κατάφερε το 1285 να κόψει και να λιμάρει τα κρύσταλλα δεν έχει ανακαλυφθεί. Κατάφερε να δώσει τον κατάλληλο φακό στα άτομα με προβλήματα όρασης αλλά και να φορεθούν στο πρόσωπο.
Το 1305 ο Δομινικανός μοναχός Giordano da Rivalto και κάτοικος της Πίζας, ανέφερε σε ένα κήρυγμά του ότι είδε και μίλησε με τον άνθρωπο που πρώτος κατάφερε να φτιάξει γυαλιά. Πιθανολογείται ότι ο τόπος καταγωγής του εφευρέτη να είναι η Βενετία, διότι υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο παραγωγής γυαλιού στην Ευρώπη, διαθέτοντας παράλληλα μια ισχυρή συντεχνία τεχνιτών κρυστάλλου. Ως εκ τούτου, συγκεντρώνει τις καλύτερες προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί επίσημα η πατρίδα της παραγωγής γυαλιών που θα ξεκινήσει και την ιστορία των γυαλιών.
Σύντομα τα γυαλιά θεωρήθηκαν σύμβολο σοφίας και μόρφωσης.
Για πολλά χρόνια τα γυαλιά οράσεως κατασκευάζονταν από ξύλο, κέρατο ή κόκαλο. Μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα κυκλοφόρησαν και δερμάτινοι σκελετοί. Εξ αιτίας όμως του ευαίσθητου υλικού τους, η διάρκεια ζωής τους ήταν περιορισμένη. Τους επόμενους αιώνες έκαναν την εμφάνισή τους σκελετοί από διάφορα μέταλλα, κέλυφος χελώνας, ασήμι και χρυσό.
Το 1780 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος δημιούργησε τα διπλοεστιακά γυαλιά.
Ενώ το μονόκλ επικράτησε στις αρχές του 19ου αιώνα, στην Αγγλία.
Από το 1930 και μετά έγιναν πολύ δημοφιλή τα γυαλιά ηλίου.
Σήμερα μπορεί κανείς να βρει στην αγορά φακούς γυαλιών από γυάλινους μέχρι πλαστικούς. Διορθώσεις στην όραση επιτυγχάνονται πλέον και με τη χρήση φακών επαφής. Ενω σε περιπτώσεις ασθενειών του ματιού όπως εκφύλιση ωχράς κηλίδας, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ή γλαύκωμα, η διόρθωση της όρασης είναι εφικτή με την χρήση βοηθημάτων χαμηλής όρασης όπως μεγεθυντικοί φακοί ήτηλεσκοπικά συστήματα.
Διαβάστε επίσης: Βοηθήματα χαμηλής όρασης – Low Vision Aids
Contents