Κερατόκωνος και φακοί επαφής

Κερατόκωνος

Τι είναι ο Κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος είναι η προοδευτική λέπτυνση και προεξοχή του κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Επομένως αφορά σε αλλαγές που παρατηρούνται στην επιφάνεια του κερατοειδή. Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, ο κερατοειδής λεπταίνει και αποκτά κωνικό σχήμα. Σαν αποτέλεσμα, οι ασθενείς παρατηρούν μείωση της οπτικής οξύτητας.

Συχνά βιώνουν αυξημένη ευαισθησία στο φως, αντίληψη φωτοστέφανων (δαχτυλίδια φωτός) και εμφανίζουν μυωπία. Ο κερατόκωνος συνήθως εξελίσσεται πολύ αργά και μπορεί να σταματήσει ξαφνικά σε οποιοδήποτε στάδιο. Ωστόσο, εάν αναπτυχθεί ραγδαία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω παραμόρφωση και λέπτυνση του κερατοειδή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η πάθηση συναντάται και στα δύο μάτια χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο σε κάθε περίπτωση. Σπάνια τυχαίνει να είναι λιγότερο έντονος στο ένα μάτι ή να μην συναντάται καθόλου σε ένα από τα δύο.

κερατόκωνος

Αίτια και πληθυσμιακή κατανομή του κερατόκωνου

Ο κερατόκωνος είναι μια μη φλεγμονώδης και ανώδυνη πάθηση του κερατοειδή. Εάν επηρεαστούν όλα τα στρώματά του, αυτό αναφέρεται ως προοδευτική δυστροφία, δηλαδή ανώμαλη ανάπτυξη του κερατοειδή. Αν και σαν πάθηση είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, τα αίτια εμφάνισης της δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως.

Ένας γενετικός παράγοντας γίνεται αισθητός καθώς η ασθένεια εμφανίζεται συχνά μεταξύ συγγενών και δείχνει κάποια κληρονομικότητα. Οι παράγοντες κινδύνου επίσης δεν είναι γνωστοί.

Περίπου το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κερατόκωνο ο οποίος εκδηλώνεται συνήθως ανάμεσα στις ηλικίες των 20 με 30 ετών. Σε σπάνιες περιπτώσεις όμως εμφανίζεται και σε εφήβους ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ο κερατόκωνος παρατηρείται σε όλες τις χώρες του κόσμου και η εθνική καταγωγή του ασθενούς δεν επηρεάζει την κλινική εικόνα.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πάθησης

Οι δύο βασικές ιδιότητες του κερατόκωνου:

1.Πρόοδος

Η σταδιακή λέπτυνση και παραμόρφωση του κερατοειδή.

2.Χαμηλή όραση

Τα πρώτα σημάδια του κερατόκωνου εκδηλώνονται με μείωση της όρασης, παραμορφώσεις, φωτοστέφανα και υπερβολική ευαισθησία στο φως. Μπορεί επίσης να υπάρχει διπλή (διπλωπία) ή πολλαπλή εικόνα, καθώς και μειωμένη νυχτερινή όραση.

Κατά κανόνα, η λέπτυνση του κερατοειδή διαρκεί πέντε έως δέκα χρόνια πριν σταθεροποιηθεί. Συχνά μπορεί τα δύο μάτια να μην επηρεάζονται το ίδιο. Η εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη της πάθησης, κατά την οποία υγρό από τον θάλαμο του ματιού ρέει στον κερατοειδή και τον θολώνει, είναι μάλλον σπάνια. Σε τέτοιες περιπτώσεις μιλάει κανείς για «οξύ κερατόκωνο» που διαφέρει από τις άλλες μορφές της πάθησης στο ότι προκαλεί πόνο στον ασθενή.

Η πάθηση του κερατόκωνου συνήθως χωρίζεται σε τέσσερα στάδια, με το στάδιο IV να παρουσιάζει σχίσιμο και ουλές του οπίσθιου κερατοειδή, οι οποίες επιδεινώνουν την οπτική οξύτητα σε τέτοιο βαθμό που μόνο η μεταμόσχευση κερατοειδή μπορεί να βοηθήσει.

κερατόκωνος

Στα αρχικά στάδια, οι αλλαγές στην επιφάνεια του κερατοειδή μπορούν ακόμα να αντισταθμιστούν με γυαλιά. Λόγω της παραμόρφωσης του σχήματος του κερατοειδή, εντείνεται η μυωπία και ο αστιγματισμός και μειώνεται η οπτική οξύτητα. Δυστυχώς εξ αιτίας της προεξοχής και καμπυλότητας του κερατοειδή, είναι αδύνατον σε προχωρημένο στάδιο να διορθωθεί η θολή όραση με την χρήση γυαλιών.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η παραμόρφωση της εικόνας γίνεται πιο έντονη. Όταν επιδεινωθεί η κατάσταση των ματιών, η καλύτερη δυνατή λύση είναι η χρήση κερατοκωνικών φακών επαφής.

Χάρη στις πιο πρόσφατες μεθόδους έρευνας και τις προηγμένες τεχνολογίες, είναι πλέον δυνατή η διόρθωση των σταδίων Ι έως ΙΙΙ του κερατόκωνου με ειδικούς φακούς επαφής. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ημίσκληροι φακοί κερατόκωνου. Αυτοί οι ειδικοί φακοί επαφής επιτρέπουν στον ασθενή να επιτύχει τη βέλτιστη όραση.

Κερατόκωνος και διόρθωση

Εάν ο κερατόκωνος είναι ακόμα στα αρχικά στάδια, η αλλαγή στην επιφάνεια του κερατοειδή συνήθως μπορεί να αντισταθμιστεί με γυαλιά. Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι επίσης κατάλληλοι για τη διόρθωση του αστιγματισμού και της μυωπίας που προκαλούνται από το εξόγκωμα.

Εάν η κλινική εικόνα επιδεινωθεί, χρησιμοποιούνται ημίσκληροι και διαπερατοί από οξυγόνο φακοί επαφής. Στο τελευταίο στάδιο της πάθησης και σε ιδιαίτερα ταχέως εξελισσόμενες περιπτώσεις, μόνο μια κερατοπλαστική (μεταμόσχευση κερατοειδή) μπορεί να βοηθήσει.

Πώς μπορούν οι ημίσκληροι φακοί επαφής να διορθώσουν την όρασή μου;

Εάν υπάρχει κερατόκωνος, το φως δεν εισέρχεται στο μάτι ως δέσμη, αλλά διασκορπίζεται. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής αντιλαμβάνεται τα πάντα θαμπά. Εάν τοποθετηθεί ένας ημίσκληρος φακός επαφής στο μάτι, αυτός επιπλέει στο δακρυϊκό υγρό που βρίσκεται μεταξύ του κερατοειδή και του φακού, το οποίο αντισταθμίζει τις ανομοιομορφίες της επιφάνειας.

Επειδή οι ημίσκληροι φακοί επαφής ασκούν πίεση στον κερατοειδή, το δακρυϊκό υγρό κάτω από τον φακό παραμένει σταθερό, επιτρέποντας έτσι την επίτευξη υψηλού βαθμού διόρθωσης της όρασης. Μπορεί με τη χρήση των φακών να μην επιτευχθεί 100% οπτική οξύτητα, αλλά αυτό το υπολειπόμενο σφάλμα γίνεται αντιληπτό μόνο στο σκοτάδι όταν οι κόρες των ματιών είναι ορθάνοιχτες.

κερατόκωνος

Κερατόκωνος και οι φακοί επαφής ως λύση

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φακών επαφής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θεραπευτεί ο κερατόκωνος. Σήμερα, οι διαπερατοί από οξυγόνο, ημίσκληροι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται συχνότερα. Αυτοί έχουν τις ακόλουθες ιδιότητες:

  • διορθώνουν τη μυωπία και τον αστιγματισμό που προκαλεί ο κερατόκωνος
  • διασφαλίζουν ότι τα μάτια τροφοδοτούνται με οξυγόνο
  • είναι εύκολοι στη χρήση 
  • μπορούν να ρυθμιστούν ξεχωριστά στο κάθε μάτι για να επιτρέψουν τη βέλτιστη διόρθωση του οπτικού σφάλματος ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις

Tοπογραφία κερατοειδούς στα καταστήματα μας

Τα καταστήματα μας στην Πλατεία Μαβίλη και την Πλατεία Βικτωρίας διαθέτουν σύστημα τοπογραφίας τελευταίας τεχνολογίας για λεπτομερή έλεγχο ανωμαλιών του κερατοειδή και σωστή εφαρμογή των φακών επαφής. Όλοι οι τύποι φακών επαφής μπορούν να προσαρμοστούν στον ασθενή. Οι νέες τεχνολογίες και οι τεχνικές μέτρησης μας επιτρέπουν να παράγουμε φακούς με αποκεντρωμένη οπτική καθώς και σφαιρικούς, αστιγματικούς (τορικούς) και ασύμμετρους φακούς για τον κάθε ασθενή.

Μπορείτε να μας καλέσετε και θα χαρούμε να κλείσουμε ένα ραντεβού για τοπογραφία κερατοειδούς και εφαρμογή των κατάλληλων φακών επαφής για την κάθε περίπτωση κερατόκωνου.

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Πλατεία Μαβίλη, Δορυλαίου 5, Αθήνα

Κλείστε ραντεβού 

Τηλ: 210 64 32 095 

Κιν: 694 64 31 165

Πλατεία Βικτωρίας, Αριστοτέλους 79, Αθήνα

Κλείστε ραντεβού 

Τηλ: 210 88 30 308

 

 

Contents