Μάτια μωρού – Πώς βλέπουν; Γιατί αλλάζει το χρώμα τους;

[:el]Μάτια μωρού - Πώς βλέπουν; Γιατί αλλάζει το χρώμα τους;[:] 1

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως φαίνεται ο κόσμος μέσα από τα μάτια μωρού; Ή γιατί και πότε αλλάζει το χρώμα τους;

Αυτό το σύντομο ενημερωτικό άρθρο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τα πάντα για την όραση και τα ματάκια του μωρού σας.

Μάτια μωρού πριν από τη γέννηση:

  • Στην αρχή του δεύτερου μήνα της εγκυμοσύνης αναπτύσσονται τα βλέφαρα του εμβρύου.
  • Τα βλέφαρα του εμβρύου ανοίγουν μετά τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης.
  • Στον έβδομο μήνα είναι πλήρως ανοιχτά.
  • Σε αντίθεση με την ακοή, η όραση του αγέννητου παιδιού είναι ακόμα υποανάπτυκτη. Παρόλα αυτά, το έμβρυο είναι ευαίσθητο σε αλλαγές φωτός-σκοταδιού και αντιδρά ακόμα και με κλειστά μάτια με αυξημένο καρδιακό ρυθμό από την 16η εβδομάδα κύησης.

Μάτια μωρού μετά τη γέννηση:

  • Τα νεογέννητα μωρά δεν μπορούν να δουν καλά. Τα μάτια τους έχουν μεγάλη ευαισθησία στο φως.
  • Η όραση του μωρού χρειάζεται από έξι έως οκτώ μήνες για να αναπτυχθεί.
  • Στα πρώτα του γενέθλια θα είναι σε θέση να δει περίπου όσο ένας ενήλικας.
  • Ο εγκέφαλος μαθαίνει αργά να επεξεργάζεται τα οπτικά μηνύματα, να διαφοροποιεί τα χρώματα και να ακολουθεί τις κινήσεις. Ακόμη και οι μαθητές των δημοτικών σχολείων δυσκολεύονται συχνά να εκτιμήσουν την ταχύτητα των κινούμενων αντικειμένων, όπως αυτή των αυτοκινήτων.

μάτια μωρού

Τι βλέπει ένα μωρό – Τι αναγνωρίζει και σε ποια απόσταση

Δεν είναι αλήθεια ότι τα νεογέννητα μωρά βλέπουν μόνο θολές εικόνες ή σκιές. Μπορούν να δούν αρκετά καθαρά σε απόσταση περίπου 20-30cm (αυτή είναι περίπου η απόσταση μεταξύ του στήθους, όταν το μωρό θηλάζει και το πρόσωπο της μητέρας). Στις μεγαλύτερες αποστάσεις δυσκολεύονται να εστιάσουν επειδή οι μύες των οφθαλμών δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυροί για να συντονίσουν τις κινήσεις των ματιών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μας δίνεται η εντύπωση ότι το μωρό έχει στραβισμό. Χρειάζονται περίπου έξι εβδομάδες για να λειτουργήσει ο συντονισμός και τότε συνήθως σταματά και ο “στραβισμός”. Αν όμως επιμείνει μετά από τρεις μήνες, θα πρέπει να αναφερθεί στο επόμενο παιδιατρικό ραντεβού.

μάτια μωρού

Χρώματα και αντιθέσεις

Τα μωρά αναγνωρίζουν περισσότερο από όλα αντικείμενα με έντονες χρωματικές αντιθέσεις, όπως για παράδειγμα ασπρόμαυρα αντικείμενα ή σχέδια όπως ρίγες. Επίσης τους αρέσουν πολύ τα πρόσωπα, και αντιλαμβάνονται απλώς ένα μοτίβο του ανθρώπινου προσώπου – έναν κύκλο με μαύρες τελείες και γραμμές. Ειδικά οι γονείς αναγνωρίζονται γρήγορα.

Προς το τέλος του πρώτου μήνα ζωής, ένα μωρό μπορεί να δει καθαρά όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση ενός μέτρου και να τα εντοπίσει με τα μάτια του.

Τα νεογέννητα δεν μπορούν σχεδόν καθόλου να αναγνωρίσουν τα χρώματα, όμως το κόκκινο είναι το χρώμα που δείχνουν να αντιδρούν πιο έντονα. Στην ηλικία των τεσσάρων μηνών μπορούν να αναγνωρίσουν τα χρώματα αρκετά καλά.

Όταν το μωρό δεν μπορεί να εστιάσει ταυτόχρονα τα δύο του μάτια στο ίδιο αντικείμενο, σημαίνει ότι έχει στραβισμό. Εμφανίζεται με τη γέννηση ή τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής του παιδιού, ενώ σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία.

μάτια μωρού

Πότε και γιατί αλλάζει το χρώμα των ματιών ενός μωρού

Η ίριδα στα μάτια μωρού έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με το έντονο φως την ώρα του τοκετού κι αυτό κινητοποιεί την παραγωγή μιας μεγάλης ποσότητας μελανίνης. Αυτή πολλές φορές κάνει τα μάτια του να αλλάζουν χρώμα και να φαίνονται πράσινα, μπλε, καστανά, γκρι, ή μαύρα.

Για να καταλάβουν οι γονείς πώς θα διαμορφωθεί το τελικό χρώμα, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν λίγα πράγματα για τη μελανίνη της ίριδας. Η μελανίνη είναι υπεύθυνη για το χρώμα που έχουν το δέρμα και τα μαλλιά. Η έκθεση στον ήλιο κάνει συνήθως το δέρμα να δείχνει πιο σκούρο και τα μαλλιά πιο ανοιχτά. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα μάτια.

Τον πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού χρώματος των ματιών του μωρού παίζουν τα γονίδια. Εάν το μωρό έχει κληρονομήσει το σχετικό γονίδιο από τη μητέρα ή τον πατέρα του. Γενικά, εάν και οι δύο γονείς έχουν καστανά μάτια αλλά ο ένας έχει έναν γονιό με μπλε, οι πιθανότητες το παιδί να πάρει τα μάτια του παππού ή της γιαγιάς υπάρχουν, αν και λίγες. Αν ο ένας γονιός έχει μπλε μάτια κι ο άλλος καστανά, οι πιθανότητες είναι 50-50. Εάν έχουν και οι δύο γαλανά, τότε το πιο πιθανό είναι και το μωρό να έχει μπλε μάτια.

Οι γονείς συνήθως παρατηρούν τη μεγαλύτερη αλλαγή κατά τους πρώτους 6-9 μήνες της ζωής του μωρού. Για αρκετές εβδομάδες μέχρι και μήνες τα  μάτια του μωρού θα γίνονται πιο σκούρα. Μέχρι τους 12 μήνες τα περισσότερα μωρά αποκτούν το μόνιμο χρώμα των ματιών τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το χρώμα των ματιών κάποιων παιδιών μπορεί να αλλάξει μέχρι και την ηλικία των 6 ετών.

μάτια μωρού

Φιλικά,

Contents