“Πώς ένας μεγεθυντικός φακός με έκανε ανεξάρτητη.”

μεγεθυντικός φακός

Είχα πρόσφατα διαγνωστεί με εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μια συνήθη πάθηση των ματιών από μια ηλικία και μετά όπως μου είπε ο γιατρός. Ο γιατρός είπε επίσης ότι η πάθηση αυτή είναι μη αναστρέψιμη και ότι τα γυαλιά δεν θα βοηθούσαν πια. Το καλό είναι όμως δεν χάνεις την όραση σου, δεν τυφλώνεσαι. Η μόνη λύση ίσως να ήταν κάποιος μεγεθυντικός φακός.

Η πάθηση είχε επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα μου να διαβάζω και να κάνω καθημερινές εργασίες, όπως να διαβάσω συστατικά στις ετικέτες των τροφίμων στο σούπερ μάρκετ ή να διαβάσω τα νούμερα σε μια απόδειξη.

Ένιωθα απελπισία καθώς δεν μπορούσα να διαβάσω ούτε τα αγαπημένα μου βιβλία ή να κάνω τα ψώνια μου. Έπρεπε να βασίζομαι στην βοήθεια της οικογένειας μου για βασικά πράγματα. Αυτό με έκανε όμως να νιώθω απομονωμένη και αποξενωμένη.

εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Άφησα πολύ καιρό να περάσει έτσι. Κάποια μέρα τα παιδιά μου μού είπαν να κοιτάξουμε μήπως υπάρχει κάποιος μεγεθυντικός φακός πέρα από τα γυαλιά πρεσβυωπίας, που από μόνα τους δεν έκαναν πια τίποτα. Με τη βοήθεια της ανηψιάς μου αρχίσαμε να ψάχνουμε στο διαδίκτυο για λύσεις που θα βοηθούσαν τη χαμηλή μου όραση.

Έτσι, ανακαλύψαμε τα καταστήματα “The Optical Center” και κλείσαμε ραντεβού για να δοκιμάσω τα βοηθήματα χαμηλής όρασης και τους μεγεθυντικούς φακούς που διαθέτουν. Έλεγε πως είναι ένα κατάστημα οπτικών στο κέντρο της Αθήνας που εξειδικεύεται σε παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και έχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν.

Μεγεθυντικός φακός στο “The Optical Center”

οπτομετρία

Πήγαμε στο μαγαζί των Αμπελοκήπων όπου με εξυπηρέτησαν νέα, ευγενικά παιδιά, που με έκαναν αμέσως να νιώσω άνετα και ότι καταλάβαιναν τι μου συμβαίνει. Συζητήσαμε για την κατάσταση μου και την δυσκολία μου με το διάβασμα. Αφού πρώτα κάναμε οπτομέτρηση, μου πρότειναν κάποια προϊόντα να δοκιμάσω.

Μου είχαν πει αν θέλω να φέρω και κάτι μαζί μου να διαβάσω για να δούμε στην πράξη ακριβώς πως μπορώ να βοηθηθώ και είχα μαζί μου έναν λογαριασμό τηλεφώνου. Μου αφιέρωσαν πολύ χρόνο και είδαμε αρκετά βοηθήματα που συνιστώνται σε άτομα με εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Σταθήκαμε κυρίως στους μεγεθυντικούς φακούς (επιτραπέζιους και χειρός) λόγω της ανάγκης μου για διάβασμα. Κάποιοι είχαν και φως για να ενισχύεται ακόμα περισσότερο η όραση και βοήθησαν αρκετά σε συνδυασμό με τα γυαλιά πρεσβυωπίας μου.

Αυτό μου ανέβασε πολύ την αυτοπεποίθηση. Μπορούσα να δω ακόμα και τα πολύ ψιλά γράμματα και θα ήταν και εύκολο να τον παίρνω και μαζί στην τσάντα μου.’Ετσι αγόρασα έναν χειρός με led φως, ανυπομονώντας να πάω σπίτι να εξασκηθώ στο βιβλίο μου.

Η ζωή μου με τον μεγεθυντικό φακό

Το βράδυ, μόλις επέστρεψα σπίτι, ο μεγεθυντικός φακός με βοήθησε να αρχίσω να διαβάζω ένα βιβλίο που είχα αφήσει στην άκρη για καιρό. Έμεινα έκπληκτη με την ποιότητα της όρασής που μου έδεινε ο νέος μεγεθυντικός φακός.

Το κείμενο ήταν πλέον ευανάγνωστο, και μπορούσα να διακρίνω κάθε λέξη και γραμμή. Σίγουρα χρειαζόμουν λίγο παραπάνω χρόνο από ότι πρίν αλλά με λίγη εξάσκηση θα ήταν όλα μια χαρά.

Με τον καιρό ανακάλυψα πόσες απολαύσεις είχα στερηθεί από τα προβλήματα όρασης που αντιμετώπιζα τόσο καιρό.

Μπορώ πάλι να διαβάζω τα βιβλία μου και να κάνω καθημερινές εργασίες όπως τα ψώνια μου ή να ανάβω το μάτι της κουζίνας χωρίς προβλήματα. Και ο μεγεθυντικός φακός μπορεί να έρχεται παντού μαζί.

βοηθήματα χαμηλής όρασης

Ακόμα κι αν ακούγεται βαρύγδουπο, ένιωσα ότι ξαναβρήκα τη ζωή. Ο νέος  μεγεθυντικός φακός μου έδωσε τη δυνατότητα να απολαύσω και πάλι όμορφες στιγμές. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι πόσο πολλά έχανα σιγά σιγά λόγω των προβλημάτων όρασής.

Τώρα νιώθω πιο αυτόνομη και ανεξάρτητη. Δεν χρειάζεται πλέον να εξαρτώμαι από άλλους για να μου διαβάσουν ή να μου μαγειρέψουν.

πρεσβυωπια

Μπορώ να τα κάνω όλα μόνη μου νιώθοντας πιο ελεύθερη. Συνειδητοποίηα ότι ο μεγεθυντικός φακός δεν είναι απλά ένα εργαλείο για να διαβάζω, αλλά κάτι που μου έδωσε τη δύναμη και την επιθυμία να ζήσω μια πιο πλήρη ζωή. Και όλα αυτά από την παρότρυνση των παιδιών μου και την εξαιρετική βοήθεια και εξυπηρέτηση από τα παιδιά στο “The Optical Center”.

Εκεί βρήκα ένα πολύτιμο βοήθημα για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλαξε η καθημερινότητα μου προς το καλύτερο. Και ξέρω ότι υπάρχουν πάντα διαθέσιμα και πολλά άλλα βοηθήματα για οτιδήποτε χρειαστώ.

Σας ευχαριστώ πολύ,

Μαρία Τ.

Contents