Μπλε ακτινοβολία και παιδικά μάτια

μπλε ακτινοβολία παιδιά

Η μπλε ακτινοβολία είναι ένα μέρος του ορατού φάσματος  της υπεριώδους ακτινοβολίας, άρα μια μεγάλη φωτεινή ενέργεια. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το αρκετά χαμηλό μήκος κύματος (χαμηλότερο από τα υπόλοιπα του οπτικού φάσματος) που συνεπάγεται υψηλότερη συγκέντρωση ενέργειας άρα και μεγαλύτερες πιθανότητες να μας βλάψει όταν απορροφηθεί σε μεγάλες ποσότητες από τον οργανισμό μας.

Με την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας και με την καθημερινή ανάγκη για πληροφορία και ενημέρωση καθώς και την ανάγκη για διασκέδαση και παιχνίδι, βρισκόμαστε εκτεθειμένοι ολοένα και περισσότερες ώρες στην μπλε ακτινοβολία ή ακτινοβολία του μπλε φωτός (blue light) τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας.

μπλε ακτινοβολία παιδιά

Μπλε ακτινοβολία και παιδιά

Το περασμένο έτος λόγω της πανδημίας τα περισσότερα παιδιά άρχισαν τηλεκπαίδευση και πολλά συνεχίζουν ακόμα και σήμερα διαδικτυακά μαθήματα ακόμα και για εξωσχολικές δραστηριότητες. Με τις επιπρόσθετες ώρες εκμάθησης και ψυχαγωγίας μπροστά σε οθόνες υπολογιστών ή smartphones, οι ειδικοί αναμένουν έξαρση στις οφθαλμικές παθήσεις σε παιδιά και νέους καθώς ο ιστός του ματιού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις πιο νεαρές ηλικίες. Η αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων από τα παιδιά έχει συνδεθεί με την αύξηση της μυωπίας. Με αυτά τα δεδομένα είναι λογικό οι γονείς να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης των παιδιών τους στην μπλε ακτινοβολία.

μπλε ακτινοβολία παιδιά

Ποια είναι τα συμπτώματα της έκθεσης στην μπλε ακτινοβολία;

 • Θολή όραση
 • Ερεθισμός των ματιών
 • Ξηροφθαλμία
 • Πονοκέφαλος
 • Κόπωση
 • Διαταραχές στον ύπνο

Πως θα προστατεύσουμε τα παιδιά από την μπλε ακτινοβολία;

Παρακάτω σας έχουμε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορείτε να προστατέψετε τα μάτια των παιδιών σας από την μπλε ακτινοβολία:

 • Ρυθμίστε τη φωτεινότητα και την αντίθεση στην οθόνη για να την κάνετε πιο άνετη για το παιδί.
 • Tο παιδί πρέπει να κάνει διαλείμματα από την οθόνη κάθε 20 λεπτά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, εστιάζοντας τα μάτια σε κάτι διαφορετικό που βρίσκεται μακριά.
 • Κατά το διάλειμμα το παιδί πρέπει να ανοιγοκλείνει τα μάτια του αρκετές φορές.
 • Απενεργοποιήστε όλες τις συσκευές 30 έως 60 λεπτά πριν τον ύπνο καθώς το μπλε φως μπορεί να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου.
 • Περάστε περισσότερο χρόνο κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες μακριά από οθόνες

Γυαλιά για προστασία από την μπλε ακτινοβολία

Κάτι άλλο πολύ αποτελεσματικό που μπορείτε να κάνετε για τα παιδιά σας αλλά και για εσάς, είναι η χρήση οφθαλμικών φακών με ειδικό φίλτρο μπλε ακτινοβολίας για την πολύωρη χρήση των οθονών. Η ακτινοβολία μέσω αυτών των φακών δεσμεύεται αφήνοντας ένα πολύ μικρό ωφέλιμο μέρος της να περάσει στο μάτι. Τα σύγχρονα φίλτρα μπλε ακτινοβολίας, δεν αλλοιώνουν την αντίληψη των χρωμάτων, όπως συνέβαινε με τα παλαιότερης τεχνολογίας, αντίθετα προσφέρουν άνετη και ξεκούραστη όραση με μεγαλύτερη διαύγεια.

γυαλιά-για-υπολογιστή

Γιατί συνιστώνται τα γυαλιά για υπολογιστή;

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική έκθεση στην μπλε ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην όραση. Μπορεί έτσι να μειώσει την διάρκεια ζωής των φωτοϋποδοχέων των πολύτιμων φωτοκυττάρων των ματιών μας. Η μπλε ακτινοβολία επίσης αυξάνει την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και ενοχοποιείται για καρκινώματα του βλεφάρου, φλεγμονές του κερατοειδούς, για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και για τον πρόωρο καταρράκτη.

Γιατί τα παιδιά να φορούν γυαλιά BlueBlock;

 • Οι φακοί BlueBlock δεσμεύουν το μεγαλύτερο μέρος της επιβλαβούς μπλε ακτινοβολίας αφήνοντας μόνο ένα μικρό μέρος που είναι ωφέλιμο για την ανάπτυξη των παιδικών ματιών.
 • Παρέχουν 100% προστασία UV420, δηλαδή παραπάνω και από ένα ηλίου που παρέχει προστασία UV400
 • Αποτρέπουν την καταπόνηση των ματιών, τον ερεθισμό και τη ξηροφθαλμία
 • Συμβάλλουν σε έναν ποιοτικό και ξεκούραστό ύπνο

μάτια μωρού

Στα καταστήματα μας θα βρείτε όλους τους οφθαλμικούς φακούς οράσεως των κορυφαίων εταιρειών με ειδικά φίλτρα για την μπλε ακτινοβολία με ή χωρίς βαθμούς για να παρέχετε στα ματάκια των παιδιών σας όλη την απαραίτητη προστασία.

Contents