Ορθοκερατολογία – Φακοί επαφής

Ορθοκερατολογία

Ορθοκερατολογία είναι η επιστήμη που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένους ημίσκληρους φακούς επαφής, που φοριούνται στον ύπνο και μειώνουν την μυωπία προσφέροντας καθαρή όραση κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής. Ο χρήστης φοράει τους φακούς του κάθε βράδυ και τους αφαιρεί με το πρωινό ξύπνημα. 

Τους φακούς αυτούς δοκίμασε και η Ελίνα, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία με γυαλιά και φακούς. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για την εμπειρία της με την ορθοκερατολογία, μέσα από δικά της λόγια.

Η ζωή με γυαλιά και φακούς επαφής

“Είμαι η Ελίνα, 35 χρονών, φυσικοθεραπεύτρια και μητέρα δύο παιδιών. Φοράω γυαλιά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και αυτό με έχει ταλαιπωρήσει πολύ τόσο στη παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή μου.

Επειδή είχα 4 βαθμούς μυωπία τα γυαλιά μου ήταν απαραίτητα, χωρίς αυτά δεν έβλεπα καθόλου. Είχαν όμως ένα βάρος ακόμα και με λεπτούς φακούς, με αποτέλεσμα να μου είναι άβολα ό,τι σκελετό και αν επέλεγα. Ως φυσικοθεραπεύτρια τα γυαλιά πολλές φορές με εμπόδιζαν στην εργασία μου. Το χειρότερο όμως στη χρήση τους ήταν όλες εκείνες οι φορές που μου τα έσπασαν τα παιδιά μου πάνω στο παιχνίδι. Έτσι έβαζα φακούς επαφής για να έχω παραπάνω άνεση.

Οι φακοί επαφής είχαν το καλό της ανεμπόδιστης περιφερειακής όρασης και της άνεσης του να μην έχεις κάτι βαρύ πάνω στη μύτη. Είχα την άνεση να βαφτώ ελεύθερα, να βγω ένα βράδυ χωρίς να με νοιάζουν τα γυαλιά, να πάω στη δουλειά με άνεση. Είχαν όμως το άγχος της σωστής καθαριότητας και συντήρησης. Το χειρότερο όμως με τους φακούς επαφής είναι το ότι στέγνωναν στα μάτια μου πολύ.

Ακόμα και με την καλύτερη ποιότητα και με σωστή συντήρηση τα μάτια ειδικά στο τέλος της ημέρας ήταν στεγνά και κόκκινα. Η δουλειά σε κλιματιζόμενο χώρο έκανε την κατάσταση ακόμη πιο ανυπόφορη. Έτσι έκανα διάλειμμα από τους φακούς φορώντας γυαλιά (όταν δεν ήταν σπασμένα). Αυτά μετά με ενοχλούσαν και κατέληγα πάλι στους φακούς και έτσι ξεκινούσε ένας φαύλος κύκλος ταλαιπωρίας με γυαλιά και φακούς.

Ως που μια μέρα είχα πάει στο “Optical Center” για νέα γυαλιά αφού είχα κουραστεί με τον παλιό σκελετό. Εκεί κάνω  πάντα τα γυαλιά μου και παίρνω τους φακούς μου και τα παιδιά με ξέρουν και γνωρίζουν και το ιστορικό μου.

Η ορθοκερατολογία ως εναλλακτική λύση

Για αυτό το λόγο μου πρότειναν μια νέα λύση που θα με βοηθούσε σταδιακά να απαλλαγώ και από τα γυαλιά και από τους φακούς. Μου πρότειναν την ορθοκερατολογία με τη χρήση φακών επαφής που φοριούνται στον ύπνο και μειώνουν την μυωπία και το πρωί δεν έχεις ανάγκη ούτε γυαλιά ούτε φακούς για όλη τη μέρα.

Στην αρχή μου ακούστηκε λίγο εξωπραγματικό, σαν να κάνεις μαγικά το βράδυ και το πρωί όλα καλά. Μέχρι τώρα ήξερα ότι η λύση για να απαλλαγείς από τα γυαλιά είναι το Laser αλλά κι αυτό δεν είναι για όλους και δεν είναι αποτελεσματικό σε όλες τις περιπτώσεις.

Μου εξήγησαν πολύ λεπτομερώς πως λειτουργεί η διαδικασία με τους Ortho-K φακούς. Μου είπαν ότι είναι κάτι που δεν επεμβαίνει στο μάτι με το τρόπο του Laser και ότι οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμώ μπορώ να επιστρέψω στα γυαλιά ή τους φακούς. Μου ακούστηκε πολύ δελεαστικό και είπα να το δοκιμάσω. Έτσι δεν προχώρησα σε παραγγελία νέων γυαλιών αλλά έκλεισα ραντεβού για τοπογραφία και οπτομετρία.

 Ορθοκερατολογία

Διαδικασία με φακούς επαφής Ortho-K

Οι πρώτες συναντήσεις

Η διαδικασία με την ορθοκερατολογία και τους Ortho-K φακούς ξεκίνησε με το πρώτο ραντεβού. Εκεί κάναμε οπτομετρία και τοπογραφία κερατοειδούς για να δούμε αν τα μάτια και ο βαθμός μου είναι κατάλληλα για Ortho-K.

Αφού όλα κρίθηκαν κατάλληλα μου έδειξαν ένα δείγμα τέτοιου φακού και είχα την δυνατότητα να τον δοκιμάσω. Η αίσθηση του ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που είχα συνηθίσει με τους μαλακούς φακούς. Με ενόχλησε στα πρώτα λεπτά επειδή ήταν πιο χοντρός αλλά με τα μάτια κλειστά δεν τον ένιωθα καθόλου. Κι έτσι προχωρήσαμε με την παραγγελία.

Περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία περίπου δυο εβδομάδες για να έρθει η παραγγελία μου. Αυτό γιατί αποτελεί πολύ ειδική κατασκευή αποκλειστικά για τα δικά μου μάτια, σαν να ράβεις κοστούμι στα μέτρα σου.

Έτσι κλείσαμε δεύτερο ραντεβού. Εκεί μου έδειξαν πολύ αναλυτικά και με μεγάλη υπομονή, πως τοποθετούνται και αφαιρούνται οι φακοί. Πως πρέπει να τους καθαρίζω και να τους συντηρώ ώστε να διατηρηθούν όπως πρέπει μιας και είναι ετήσιας αντικατάστασης.

Τους πήρα σπίτι για να τους φορέσω το βράδυ πριν ξαπλώσω. Επειδή πάντα βλέπω λίγο τηλεόραση προτού κοιμηθώ είπα να το δοκιμάσω με αυτούς. Έβλεπα εξαιρετικά με τους φακούς αλλά το πάχος του με γαργαλούσε πολύ κάθε φορά που ανοιγόκλεινα τα μάτια. Οπότε έκλεισα την τηλεόραση και πήγα για ύπνο.

Ορθοκερατολογία

Το επόμενο πρωί, ξύπνησα και έβλεπα! Φορούσα ακόμα τους φακούς βέβαια. Είχαμε δώσει ραντεβού στο κατάστημα στις 10:00 για να τους βγάλουμε εκεί μαζί και να γίνουν οι επόμενες μετρήσεις. Μπορώ να πω ότι δεν με ενοχλούσαν ούτε γαργαλούσαν ιδιαίτερα. Κινήθηκα άνετα με τα μετρό μέχρι το Optical Center.

Κι εκεί έβγαλα τους φακούς και ΔΕΝ έβλεπα! Δεν ήταν τόσο κακή η εικόνα όπως χωρίς γυαλιά αλλά δεν έβλεπα όσο καλά περίμενα να βλέπω. Δεν θα κρύψω ότι είχα μια μικρή απογοήτευση. Βέβαια μου το είχαν πει ότι θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα να μου διορθωθεί όλο. Από τους 4 βαθμούς η μυωπία μου είχε πέσει στους 2. Έτσι μου έδωσαν ένα ζευγάρι ημερήσιους φακούς για να βγάλω την μέρα.

Οι επόμενες μέρες

Οι φακοί το δεύτερο βράδυ δεν με ενοχλούσαν πια και μπόρεσα να δω και πάλι τηλεόραση πριν κοιμηθώ. Το δεύτερο πρωί έβγαλα μόνη μου τους φακούς και η όραση ήταν ικανοποιητική. Και πάλι όχι τέλεια αλλά θα πω ότι μέσα στο σπίτι διέκρινα τα πάντα. Κάπως έτσι συνεχίστηκαν οι επόμενες μέρες.

Η ζωή με φακούς επαφής Ortho-K

Τους φακούς πλέον τους φοράω με επιτυχία εδώ και τέσσερις μήνες. Η προσωπική και επαγγελματική μου ζωή έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Δεν έχω πια το άγχος κατά τη διάρκεια της μέρας μην χάσω κάποιο φακό ή μη τυχόν σπάσουν τα γυαλιά μου. Επίσης νιώθω άνεση πια να τους φοράω. Είμαι πολύ χαρούμενη που εμπιστεύτηκα τους οπτομέτρες στο “Optical Center” και σίγουρα έγινα φαν της ορθοκερατολογίας. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον ψάχνει μια εναλλακτική λύση αντί των γυαλιών ή απλών φακών επαφής.

Με αγάπη,

Ελίνα

Contents