Υπερμετρωπία +11 βαθμοί – Πώς βλέπει ένας υπερμέτρωπας;

υπερμετρωπία

ypermetropia

Υπερμετρωπία +11 βαθμοί.
Ο ασθενής μας χρειάζεται βοήθεια. Η πάθηση και οι λύσεις.

1. Τι είναι η υπερμετρωπία;

Υπερμετρωπία έχει κάποιος όταν ότι η εστιακή ικανότητα του κερατοειδούς είναι ασθενέστερη από ότι χρειάζεται για το μήκος του οφθαλμού. Η εικόνα δεν εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή, αλλά πίσω από αυτόν, με αποτέλεσμα τα αντικείμενα να φαίνονται θολά. Αυτή η κατάσταση διορθώνεται βάζοντας έναν θετικό φακό μπροστά στο μάτι (γυαλιά).

2. Πως βλέπει ένας υπερμέτρωπας;

Ένας υπερμέτρωπας βλέπει καλύτερα μακριά από ότι κοντά. Το νεανικό μάτι έχει μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και συχνά δεν αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται βοηθητικά γυαλιά για μια πιο ξεκούραστη όραση. Στην ηλικία των 40, όπου και ξεκινάει η πρεσβυωπία αντιλαμβάνεται ο υπερμέτρωπας τη δυσκολία και στη μακρινή όραση.

3. Πότε λέμε ότι έχω υψηλή υπερμετρωπία;

Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις έχουν μέσο όρο κοντά στους 1.50 βαθμούς. Αυτή η δύναμη δεν θεωρείται υψηλή. Θα λέγαμε ότι κάποιος έχει υψηλή υπερμετρωπία όταν είναι πάνω από 4.00 βαθμούς. Αυτός ο ασθενής δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τα γυαλιά του.

4. Δεν θέλω να φορέσω γυαλιά, τι να κάνω;

Σήμερα τα γυαλιά έχουν γίνει μόδα. Οι μεγαλύτεροι σχεδιαστές παρουσιάζουν συλλογές γυαλιών ηλίου και οράσεως. Στο The Optical Center έχουμε σχεδόν όλες τις συλλογές στη διάθεσή σας και θα σας συμβουλέψουμε να διαλέξετε γυαλιά που σας δίνουν στυλ και τονίζουν το βλέμμα σας. Βεβαίως, εκτός από γυαλιά υπάρχουν και οι φακοί επαφής που μας δίνουν καθαρή όραση.

5. Άκουσα ότι υπάρχουν χοντρά και λεπτά κρύσταλλα.. ποιά είναι καλύτερα;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία φακών και ανάλογα με την κάθε περίπτωση προτείνουμε τα κατάλληλα . Δηλαδή σε μια υψηλή υπερμετρωπία πχ 5.00 βαθμών, το λεπτό κρύσταλλο θα δώσει καλύτερη όραση και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αν όμως διαλέξουμε ένα λεπτό κρύσταλλο στην δύναμη των 2.00 βαθμών τότε θα έχουμε μια πολύ λεπτή και άθραυστη εφαρμογή. Η δουλεία του οπτικού είναι να προτείνει την καλύτερη λύση για την κάθε περίπτωση.

6. Μεχρι πότε μεγαλώνει η υπερμετρωπία;

Όπως και η μυωπία, έτσι και η υπερμετρωπία εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Συνήθως όμως χάνεται στην εφηβεία. Ξαναεμφανίζεται όμως στην ηλικία των 40 μαζί με την πρεσβυωπία. (Η υπερμετρωπία είναι διαφορετική από την πρεσβυωπία.)

7. Τι διαφέρει την υπερμετρωπία από την πρεσβυωπία;

Πράγματι τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ, αφού η μακρινή όραση είναι ευκρινής, ενώ η κοντινή είναι μη ευκρινής. Η διαφορά είναι ότι σε περίπτωση πρεσβυωπίας που ξεκινάει μετά την ηλικία των 40 ετών περίπου, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει κοντά ευκρινώς γιατί έχει σκληρύνει ο κρυσταλλοειδής φακός. Ενώ σε περίπτωση υπερμετρωπίας, το πρόβλημα ξεκινάει σε νεανική ηλικία και συμβαίνει διότι ή δύναμη του ματιού δεν είναι η σωστή.

8. Τα γυαλιά που φοράω μεγαλώνουν τα μάτια μου, υπάρχει λύση;

Βεβαίως υπάρχουν λύσεις. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση (ηλικία, συνταγή, σχήμα προσώπου) έχουμε να προτείνουμε και τις ανάλογες λύσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα με μικρότερη μεγέθυνση, με λεπτότερο, ελαφρύτερο φακό και anti-reflex επιστρώσεις.

9. Αν φοράω τα γυαλιά μου λιγότερο θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η υπερμετρωπία μου;

Δεν θα υπάρξει καμία διαφορά. Η εξέλιξη της υπερμετρωπίας είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο χρήσης των γυαλιών. Το μόνο που στερείστε είναι η καλή όραση.

10. Μπορω να έχω την υπερμετρωπία στα γυαλιά ηλίου μου;

Ναι, είναι μια πολύ καλή λύση γιατί δε φαίνεται καθόλου ότι φοράτε γυαλιά με βαθμό ενώ η όραση σας θα είναι καθαρή. Ιδίως στην οδήγηση είναι απαραίτητο να φοράτε γυαλιά με τους βαθμούς σας.

Contents