Φακοί επαφής – 5 είδη και η χρήση τους

Οι φακοί επαφής είναι η τέλεια λύση για τις στιγμές που τα γυαλιά μας ενοχλούν και μας κουράζουν. Μιας και το γυαλί περιορίζει το οπτικό πεδίο, οι φακοί επαφής προσφέρουν πιο μεγάλο οπτικό πεδίο και μεγάλη άνεση.

Για να πετύχετε την απόλυτη άνεση όμως πρέπει να βρείτε και τον κατάλληλο φακό. Αυτό εξαρτάται από την συνταγή σας, τις ώρες χρήσης, την ευαισθησία ή όχι των ματιών σας και την καμπυλότητα τους. Το σίγουρο είναι πως με την εξέλιξη της τεχνολογίας υπάρχει τουλάχιστον ένας φακός για τις ανάγκες των ματιών σας όπως θα δείτε παρακάτω.

Οι φακοί επαφής χωρίζονται σε ημίσκληρους και μαλακούς φακούς επαφής.

φακοί επαφής

Ημίσκληροι φακοί επαφής:

Oι ημίσκληροι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται για όλων των ειδών τις διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία κλπ.). Επιτρέπουν στο οξυγόνο να διαπερνά στον κερατοειδή και είναι η πρώτη επιλογή για όσους έχουν ξηροφθαλμία, υψηλό αστιγματισμό ή παθήσεις του κερατοειδούς, όπως ο κερατόκωνος. Το μειονέκτημα τους όμως είναι ότι ο χρόνος προσαρμογής του ματιού μπορεί να φτάσει και τον ένα μήνα και για αυτό η πλειοψηία των χρηστών φακών επαφής προτιμά τους μαλακούς φακούς επαφής που εφαρμόζουν άμεσα στα μάτια και συνηθίζονται γρήγορα.

Μαλακοί φακοί επαφής:

Απορροφούν και συγκρατούν το νερό και αυτό τους κάνει μαλακούς και άνετους. Επιτρέπουν στο οξυγόνο να διαπερνά στον κερατοειδή. Αυτοί οι φακοί είναι πιο άνετοι και προσαρμόζονται πιο εύκολα από ότι οι ημίσκληροι φακοί επαφής. Δεν είναι όμως τόσο ανθεκτικοί και η όραση που παρέχουν, κάποιες φορές ίσως δεν είναι τόσο οξεία όσο είναι με τους ημίσκληρους. Οι μαλακοί φακοί επαφής αποτελούνται από φακούς σιλικόνης υδρογέλης και φακούς υδρογέλης.

Σιλικόνης Υδρογέλης:

 • περισσότερο οξυγόνο στα μάτια (έως και 5 φορές)
 • περισσότερες ώρες άνετης χρήσης (12-18 ώρες)
 • μάτια πιο ξεκούραστα και πιο ενυδατωμένα
 • καλύπτουν όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες

Υδρογέλης:

 • λιγότερο οξυγόνο στα μάτια από τους σιλικόνης υδρογέλης
 • λιγότερες ώρες χρήσης από τους σιλικόνης υδρογέλης (10-12 ώρες)
 • ευκολία στην εφαρμογή
 • καλύπτουν όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες

Οι μαλακοί φακοί επαφής χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

 • Ημερήσιας αντικατάστασης
 • Μηνιαίας αντικατάστασης
 • 15νθήμερης αντικατάστασης
 • Που αντικαθίστανται κάθε χρόνο
 • Έγχρωμους

#1. Φακοί επαφής ημερήσιας αντικατάστασης

Είναι ιδανικοί για να ξεκινήσει να φοράει κάποιος φακούς επαφής επειδή παρέχουν ευκολία στην εφαρμογή και το χειρισμό ενώ δεν χρειάζονται καμία φροντίδα, όπως θήκες και μπουκαλάκια καθαρισμού. Όπως λέει και το όνομα τους πρέπει να αντικαθίστανται μετά από μια χρήση. Θεωρούνται πιο ασφαλείς σχετικά με τις μολύνσεις αφού κάθε μέρα φοράτε ένα καινούριο ζευγάρι και είναι ιδανικοί για όσους ταλαιπωρούνται συχνά από επιπεφυκίτιδα και άλλες αλλεργίες. Eίναι άνετοι ώστε ο χρήστης να μην αισθάνεται ότι φορά φακούς, πράγμα που εξασφαλίζει τη γρήγορη προσαρμογή των ματιών του.

#2. Φακοί επαφής μηνιαίας αντικατάστασης

Είναι πιο λεπτοί και επιτρέπουν περισσότερο οξυγόνο να περάσει από ότι οι ημερήσιοι, κάτι που τους κάνει ακόμα πιο άνετους. Όπως λέει και το όνομα τους, πρέπει να αντικαθίσταται στις 30 ημέρες γιατί μετά ακόμα και αν δεν έχουν φορεθεί και τις 30 μέρες το υλικό φθείρεται και μπορεί να βλάψει το μάτι. Όπως και οι άλλοι μαλακοί φακοί, αυτοί οι φακοί μπορεί να σκιστούν, αν δεν τους προσέχετε και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα.

#3. Φακοί επαφής 15νθήμερης αντικατάστασης

Βγαίνουν και σε σιλικόνης υδρογέλης και σε υδρογέλης, καλύπτουν κι αυτοί όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες και όπως λέει και το όνομα τους πρέπει να αντικαθίστανται δύο φορές το μήνα δίνοντας έτσι μια πιο φρέσκια και ευχάριστη αίσθηση.

#4. Φακοί επαφής που αντικαθίστανται κάθε χρόνο

Βγαίνουν σε υδρογέλης γιατί είναι πιο ανθεκτικοί στο χρόνο σε σχέση με την σιλικόνη που χαλάει πιο εύκολα και είναι ελαφρώς πιο σκληροί από τους άλλους μαλακους. Καλύπτουν κι αυτοί όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες και όπως λέει και το όνομα τους  αντικαθίστανται μία φορά το χρόνο. Προτιμούνται ιδιαίτερα για μεγάλους βαθμούς.

#5. Έγχρωμοι φακοί επαφής

Βγαίνουν σε σιλικόνης υδρογέλης και σε υδρογέλης και παρέχουν απόλυτη ασφάλεια στην εφαρμογή. Οι νέας τεχνολογίας φωτίζουν, τονίζουν ή αλλάζουν το χρώμα των ματιών με απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα πλέον. Κυκλοφορούν και με βαθμούς, καλύπτοντας όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες.

 

Σε κάθε περίπτωση πριν κάνετε την αγορά σας είναι καλό να συμβουλευτείτε τον οπτομέτρη/ οπτικό σας.

Είμαστε εδώ για εσάς και με χαρά θα σας λύσουμε κάθε απορία και θα σας προτείνουμε τον κατάλληλο φακό.

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε στο κατάστημα μας Δορυλαίου 5, Πλατεία Μαβίλη.

Φιλικά,

The Optical Center

Contents