Στρατιωτικές Σχολές – 2 Λύσεις για την Όραση

στρατιωτικές σχολές

Τα προβλήματα όρασης πέρα από δυσκολίες που μπορεί να φέρουν στην καθημερινότητα ανάλογα με την βαρύτητα τους μπορεί να επηρεάσουν και την εισαγωγή υποψηφίων σε στρατιωτικές σχολές. Ένας από τους πιο συχνούς  λόγους αποκλεισμού των παιδιών από αυτές τις σχολές, είναι τα προβλήματα όρασης.

Πως επηρεάζει ο βαθμός την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές

Η ύπαρξη μυωπίας, υπερμετρωπίας, ή αστιγματισμού αποτελεί κριτήριο απόρριψης σε κάποιες από τις στρατιωτικές σχολές. Κάθε μία από τις στρατιωτικές σχολές έχει τα δικά της κριτήρια όσον αφορά στην οπτική οξύτητα που είναι αποδεκτή.

Σε κάποιες από αυτές μπορούν να γίνουν δεκτοί υποψήφιοι με γυαλιά ή φακούς επαφής, αρκεί η οπτική τους οξύτητα με διόρθωση να μην είναι χαμηλότερη από την απαιτούμενη.

Εκτός από τα παραπάνω θέματα όρασης παίζουν ρόλο και άλλες παθήσεις όπως η αμβλυωπία, το λεγόμενο “τεμπέλικο μάτι” και είναι κάτι που πάντα ελέγχεται κατά την εξέταση του υποψηφίου. Η δυσχρωματοψία είναι επίσης κάτι που συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια. 
Οι στρατιωτικές σχολές μπορούν να δεχτούν υποψήφιους με μικρό βαθμό δυσχρωματοψίας, δηλαδή εκείνους που μπορούν να διακρίνουν τα βασικά χρώματα.

Τι οξύτητα χρειάζονται οι στρατιωτικές σχολές

Η οπτική οξύτητα σε κάθε μάτι πρέπει να είναι 10/10 με ή χωρίς διόρθωση (γυαλιά ή φακούς επαφής) και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις 6 σφαιρικές διοπτρίες. Επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με λέιζερ ή φακούς Ortho-K.

 • (ΣΣΕ) Σχολή Ευελπίδων (Σώματα)
 • (ΣΣΑΣ) Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων
 • (ΣΑΝ) Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής

Η οπτική οξύτητα σε κάθε μάτι πρέπει να είναι 10/10 με ή χωρίς διόρθωση (γυαλιά ή φακούς επαφής) και η διαθλαστική ανωμαλία να μην υπερβαίνει τις 4,5 σφαιρικές διοπτρίες. Επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με λέιζερ ή φακούς Ortho-K.

 • (ΣΣΕ) Σχολή Ευελπίδων (Όπλα)
 • (ΣΙ) Σχολή Ικάρων (Τμήμα Μηχανικών)
 • (ΣΜΥ) Σχολή Μον. Υπαξ. Στρατού Ξηράς
 • (ΣΤΥΑ) Σχολή Τεχνικών Υπαξ. Αεροπορίας
 • (ΣΥΔ) Σχολή Υπαξ. Διοικητ. Αεροπορίας
 • (ΣΑΕΑ) Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας *
 • (ΣΑ) Σχολή Αστυφυλάκων *
 • (ΛΣ) Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή

* Επιπρόσθετα στη ΣΑΕΑ και τη ΣΑ ο Αστιγματισμός δεν πρέπει να ξεπερνά τις 5 διοπτρίες.

οφθαλμολογικός ελεγχος

Η οπτική οξύτητα σε κάθε μάτι, χωρίς διόρθωση, πρέπει να είναι τουλάχιστον 1/10 και με διόρθωση να φτάνει τα 10/10. Αν υπάρχει μυωπία να μην υπερβαίνει τις 2,5 διοπτρίες, αν υπάρχει υπερμετρωπία να μην υπερβαίνει τις 3 διοπτρίες και αν υπάρχει αστιγματισμός τις 2 διοπτρίες. Επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με λέιζερ ή φακούς Ortho-K.

ΔΕΝ επιτρέπεται η επέμβαση ακτινωτής κερατοτομής (είδος παλαιότερης επέμβασης διόρθωσης της μυωπίας).

 • (ΣΝΔ) Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Μηχανικοί)
 • (ΣΜΥΝ) Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού

Η οπτική οξύτητα σε κάθε μάτι πρέπει να είναι 10/10 χωρίς διόρθωση (γυαλιά ή φακούς επαφής). Επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με λέιζερ ή φακούς Ortho-K.

 • (ΣΝΔ) Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι)

Η οπτική οξύτητα σε κάθε μάτι χωρίς διόρθωση πρέπει να είναι 10/10. Δεν πρέπει να υπάρχει μυωπία μεγαλύτερη από 0.25 διοπτρίες, υπερμετρωπία μεγαλύτερη από 1.75 διοπτρίες και αστιγματισμός πάνω από 0,75 διοπτρίες.

Επίσης κατά την εξέταση του στραβισμού οι υποψήφιου θα πρέπει να έχουν: εσωφορία το πολύ μέχρι 10 διοπτρίες, εξωφορία το πολύ μέχρι 5 διοπτρίες, υπερφορία το πολύ μέχρι 1 διοπτρία και εγγύς σημείο σύγκλισης όχι μεγαλύτερο από 70 cm.

ΔΕΝ επιτρέπεται η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με λέιζερ ή φακούς Ortho-K.

 • (ΣΙ) Σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι)

Τι λύσεις υπάρχουν για τη διόρθωση της όρασης:

Παλιότερα ο μόνος τρόπος διόρθωσης των προβλημάτων όρασης ήταν τα γυαλιά και οι φακοί επαφής. Σε κάποιες όμως στρατιωτικές σχολές η όραση πρέπει να είναι τέλεια χωρίς τη χρήση γυαλιών ή φακών και σε άλλες ακόμα και εάν η οπτική οξύτητα με διόρθωση είναι 10/10, εάν η διαθλαστική ανωμαλία ξεπερνάει το ανώτερο αποδεκτό όριο ο υποψήφιος μπορεί να απορριφθεί. Έτσι υπάρχουν πλέον κι άλλες λύσεις.

Laser ματιών

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις είναι πλέον αναμφισβήτητα μία εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας η οποία μπορεί να βοηθήσει όλους τους νέους υποψήφιους με την επαγγελματική τους αποκατάσταση στις στρατιωτικές σχολές.

Μία από τις σύγχρονες λύσεις για τα προβλήματα αυτά είναι οι διαθλαστικές επεμβάσεις όπως το λέιζερ, το οποίο ανήκει στις επεμβάσεις ρουτίνας. Η βελτίωση της τεχνολογίας που υπάρχει σήμερα έχει σαν αποτέλεσμα η επέμβαση να είναι μη αναστρέψιμη, ανώδυνη και ασφαλής με εξαιρετικά αποτελέσματα.

laser

Φακοί Επαφής Ortho-K

Άλλη μια λύση, πολύ αποτελεσματική και για τις στρατιωτικές σχολές, είναι η  ορθοκερατολογία.

Αυτή είναι η επιστήμη που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένους ημίσκληρους φακούς επαφής, που φοριούνται στον ύπνο και μειώνουν την μυωπία μέσα από την αλλαγή του προφίλ μέρους του κερατοειδούς, προσφέροντας καθαρή όραση κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής. Ο χρήστης φοράει τους φακούς του κάθε βράδυ και τους αφαιρεί με το πρωινό ξύπνημα.

Ορθοκερατολογία

Είναι μια διαδικασία που παίρνει περισσότερο χρόνο από ότι το λέιζερ όμως είναι λιγότερο κοστοβόρα και είναι μία μη επεμβατική λύση, αναστρέψιμη οποτεδήποτε αποφασίσει ο χρήστης να σταματήσει την χρήση των φακών.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία απαιτείται ένα πρώτο ραντεβού και μετά πραγματοποιούνται μια σειρά από ραντεβού και μετρήσεις όπως οπτομετρία και τοπογραφία. Η τοπογραφία κερατοειδούς είναι μια εξέταση των ματιών μέσα από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στα χαρακτηριστικά της καμπυλότητας και της υγείας του κερατοειδούς.

Τοπογραφία Κερατοειδούς

Η εξέταση πραγματοποιείται με ένα όργανο που ονομάζεται τοπογράφος κερατοειδούς. Είναι γνωστή κι ως χαρτογράφηση κερατοειδούς. Αυτό προβάλλει δακτυλίους φωτός στον κερατοειδή και στη συνέχεια αναλύει τις ανακλώμενες εικόνες χρησιμοποιώντας ειδική τεχνολογία.

Στην τοπογραφία κερατοειδούς φαίνεται χρωματικά η κατανομή της διαθλαστικής ισχύος πάνω στην επιφάνεια του κερατοειδή, τόσο στο κέντρο του όσο και περιφερειακά.

Η λύση των φακών επαφής Ortho-K γίνεται όλο και πιο δημοφιλής με τον καιρό, γιατί μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, είναι μη επεμβατική και λιγότερο κοστοβόρα από το λέιζερ όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Είναι επίσης μια λύση που προτιμάται πολύ σήμερα από υποψηφίους για στρατιωτικές σχολές.

Οπτομετρία

Ortho-K για στρατιωτικές σχολές στην Πλατεία Μαβίλη

Το κατάστημα “The Optical Center” στην Πλατεία Μαβίλη διαθέτει σύστημα τοπογραφίας τελευταίας τεχνολογίας για λεπτομερή έλεγχο των διαθλαστικών ανωμαλιών για τη σωστή εφαρμογή φακών επαφής Ortho-K.

Επίσης διαθέτει σύγχρονα ειδικά οφθαλμολογικά μηχανήματα για σωστή οπτομετρία. Έτσι παρέχεται στον χρήστη εξατομικευμένη προσέγγιση και η καλύτερη ποιότητα εξυπηρέτησης.

Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 64 32 095 και θα χαρούμε να κλείσουμε το πρώτο ραντεβού.

Contents