Εκφύλιση ωχράς κηλίδας – Πως είδα ξανά παλιά αγαπημένα άλμπουμ

εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Εδώ και δύο χρόνια έχω διαγνωστεί με μια πάθηση των ματιών. Πολύ κοινή πάθηση από μία ηλικία και μετά από ότι έμαθα τελικά. Τα μάτια μου λοιπόν έχουν εκφύλιση ωχράς κηλίδας και έτσι μου λείπει η κεντρική όραση και πρέπει να βρω το σωστό σημείο για να καταφέρω να δω κάτι. Κάνω θεραπείες με ενέσεις και το παρακολουθώ τακτικά με τον γιατρό μου, ο οποίος όμως είπε ότι πρέπει να μάθω να ζω με αυτό δυστυχώς.

Ζώντας με την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Με δυσκολεύει όμως πάρα πολύ. Το πρώτο καιρό το πάλευα λίγο παραπάνω, τώρα πια όμως έχω κουραστεί και έτσι έχω αφήσει δραστηριότητες που απολάμβανα στην άκρη όπως το διάβασμα μιας εφημερίδας ή ενός από τα αστυνομικά μυθιστορήματα στα οποία έχω αδυναμία. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν μπορώ πια να κοιτάω τις αγαπημένες μου φωτογραφίες. Είμαι πολύ συναισθηματικός άνθρωπος και πάντα μου άρεσε να κάνω συλλογές με άλμπουμ φωτογραφιών. Ειδικά μετά το χαμό της γυναικάς μου ήταν μεγάλη μου παρηγοριά οι φωτογραφίες.

Ο εγγονός μου που ασχολείται πολύ με τους υπολογιστές μου είπε ότι βρήκε στο διαδίκτυο πολλές πληροφορίες για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας αλλά και ότι υπάρχουν λύσεις πέρα από τα βοηθητικά γυαλιά. Υπάρχει μου είπε ένα κατάστημα οπτικών στο κέντρο της Αθήνας που εξειδικεύεται σε παθήσεις σαν τη δική μου και έχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν.

Αν και ήμουν κάπως διστακτικός στην αρχή αφού ο γιατρός είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο, τελικά κλείσαμε ένα ραντεβού στην Πλατεία Μαβίλη για μια δοκιμή στα βοηθήματα χαμηλής όρασης.

Βοηθήματα χαμηλής όρασης στο “The Optical Center”

stores

Το μαγαζί μεγάλο με ωραία ατμόσφαιρα, δουλεύουν νέα, ευγενικά παιδιά που με έκαναν αμέσως να νιώσω άνετα και όχι σαν κάποιος που έχει πρόβλημα. Καθίσαμε σε ένα ωραίο τραπέζι και συζητήσαμε για την κατάσταση μου και όσα θέλω να ξανακάνω. Όπως μου είχαν ζητήσει και στο τηλέφωνο είχα μαζί μου και ένα άλμπουμ για να δούμε στην πράξη ακριβώς πως μπορώ να βοηθηθώ. Κάναμε οπτομέτρηση των ματιών μου πρώτα και μετά μου πρότειναν κάποια προϊόντα να δοκιμάσω.

Είδαμε πολλά προϊόντα που συνιστώνται σε άτομα με εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Μεγεθυντικούς φακούς με ποικιλία μεγεθύνσεων, άλλοι με βάση για το γραφείο και άλλοι χειρός. Κάποιοι είχαν και φως για να ενισχύεται ακόμα περισσότερο η όραση. Αυτούς τους δοκίμασα σε συνδυασμό με τα γυαλιά πρεσβυωπίας μου. Δοκίμασα και ένα τηλεσκοπικό σύστημα σαν γυαλί αλλά δεν ήταν αρκετά δυνατό.

εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Αφού καταλάβαμε ότι τα παραπάνω προϊόντα δεν με κάλυπταν στον επιθυμητό βαθμό, μου σύστησαν και ένα ηλεκτρονικό βοήθημα που μοιάζει με μικρή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Έχει τη δυνατότητα ψηφιακής μεγέθυνσης έως και 28 φορές που ήταν πολύ περισσότερο από ότι μπορούσε να κάνει οποιοσδήποτε από τους απλούς φακούς που είδαμε στην αρχή. Είναι πολύ εύχρηστο, με τρία μεγάλα πολύχρωμα κουμπιά που τα διακρίνεις πολύ εύκολα ακόμα και αν έχεις πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας στην όραση.

Λίγη εξάσκηση παραπάνω απαιτεί μόνο από μένα που δεν είμαι εξοικειωμένος με τα ηλεκτρονικά. Όμως με βοήθησε να δω τις φωτογραφίες μου πολύ πιο άνετα και αυτό με πείσμωσε να το προσπαθήσω. Αμέσως μου αναπτερώθηκε το ηθικό. Το μόνο του μειονέκτημα θα μπορούσε ίσως να πει κάποιος ότι είναι η τιμή του που είναι πιο υψηλή από τους απλούς φακούς αλλά για τις δυνατότητες που σου δίνει σας εγγυώμαι πως αξίζει και με το παραπάνω.

 

Το έχω λοιπόν εδώ και ένα μήνα στο σπίτι και με λίγη βοήθεια από τον εγγονό μου και πολλή θέληση από μένα μπορώ και κοιτάω ξανά τα άλμπουμ μου. Εστιάζω εκεί που θέλω και μεγεθύνω όσο θέλω, μέχρι που βλέπω και λεπτομέρειες προσώπων. Τώρα σιγά σιγά λέω να αρχίσω και ένα καινούριο μυθιστόρημα που μου έκαναν δώρο στη γιορτή μου.

Και όλα αυτά με λίγο παραπάνω ψάξιμο πέρα από αυτά που είπε ο γιατρός, με πολλή θέληση και με πολλή βοήθεια από τα εξαιρετικά παιδιά του Optical Center. Υπάρχουν λύσεις για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Μιχάλης Κ.

Contents