Θυμάστε πόσο ανασφαλείς και προσεκτικοί ήσασταν με τους φακούς επαφής σας όταν τους πρωτοφορέσατε; Είναι γνωστό ότι αυτή η αρχική επιφυλακτικότητα εξαφανίζεται μόλις συνηθίζεται η διαδικασία, και σύντομα γίνονται σημαντικά λάθη από αμέλεια.
Παρακάτω σας έχουμε 4 κακές συνήθειες όσων φοράνε φακούς επαφής. Ίσως τις έχετε υιοθετήσει κι εσείς…
# 1 Ύπνος με φακούς επαφής
Είτε είναι ο μεσημεριανός ύπνος, είτε ο βραδινός, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να βγάζετε τους φακούς επαφής σας όταν θέλετε να κοιμηθείτε. Κατά την διάρκεια του ύπνου, τα μάτια ενυδατώνονται – αυτή η διαδικασία ηρεμεί τα μάτια και απομακρύνει τα βακτήρια. Όταν όμως κοιμάστε με φακούς επαφής, οι φακοί απορροφούν την υγρασία για να διατηρήσουν το μαλακό σχήμα τους. Τα μάτια σας θα στεγνώσουν και θα κοκκινίσουν, ενώ θα αισθάνεστε τους φακούς επαφής πολύ άβολους και δε θα βγαίνουν εύκολα από τα μάτια.
Σε μεμονωμένες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει όταν ανοιγοκλείσετε τα μάτια συχνά και να χρησιμοποιήσετε ενυδατικές σταγόνες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αφαιρέσετε τους φακούς, να αφήσετε τα μάτια σας να ξεκουραστούν και να χρησιμοποιήσετε τα γυαλιά σας για λίγο διάστημα. Ωστόσο, αν κοιμάστε συχνά με φακούς επαφής, τότε βάζετε την υγεία των ματιών σας σε κίνδυνο. Σε αυτή την περίπτωση, μιλήστε με τους οπτικούς μας στο ”The Optical Center’‘ για να αποφασίσετε για το αν οι φακοί ημέρας και νύχτας είναι μια πιο κατάλληλη επιλογή για εσάς. Αυτούς τους ειδικούς, διαπερατούς από οξυγόνο φακούς επαφής μπορείτε να τους αφήσετε για έως 30 ημέρες και νύχτες στο μάτι.
# 2 Χρησιμοποιείτε το παλιό υγρό των φακών επαφής
Ίσως σας έχει τύχει και εσάς: Μπορεί να θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα ή απλά να βαριέστε να πετάξετε το υγρό που έχει απομείνει στο κουτάκι φύλαξης των φακών επαφής και να το γεμίσετε με καινούργιο υγρό. Είτε είναι έτσι είτε αλλιώς, μετά από κάθε χρήση, το υγρό των φακών επαφής θα πρέπει να πετιέται. Όπως δεν καθαρίζετε τα πιάτα σας με το παλιό νερό πιάτων, έτσι δεν πρέπει και να καθαρίζετε τους φακούς σας με ένα παλιό υγρό φακών επαφής, στο οποίο ήδη κολυμπούν βακτήρια της προηγούμενης χρήσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές λοιμώξεις των ματιών! Στο The Optical Center θα βρείτε τα καλύτερα υγρά της αγοράς, για να έχετε πάντα το υγρό που σας ταιριάζει!
# 3 Καθαρίζετε τους φακούς επαφής με νερό
Όσο ανθυγιεινή είναι η επαναληπτική χρήση του παλιού υγρού φακών επαφής, άλλο τόσο είναι να καθαρίζετε τους φακούς σας με νερό. Από τη μία πλευρά, το νερό δεν μπορεί να απολυμάνει τους φακούς σας. Aπό την άλλη πλευρά περιέχει βακτήρια που μπορούν να συσσωρευτούν στους φακούς επαφής σας και να οδηγήσουν σε λοιμώξεις. Στο The Optical Center θα βρείτε λύσεις σε πρακτικό mini size. Αυτά τα υγρά είναι ιδανικά για την τσάντα, ώστε να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι κάθε στιγμή.
# 4 Φοράτε τους φακούς επαφής περισσότερες μέρες από τις προβλεπόμενες
Είτε το κάνετε σκόπιμα ή μη σκόπιμα – εάν φοράτε τους φακούς σας περισσότερες από τις προβλεπόμενες ημέρες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τα μάτια σας. Το υλικό των φακών επαφής γίνεται πορώδες και παρέχει ένα βέλτιστο έδαφος αναπαραγωγής για παθογόνους παράγοντες. Επιπλέον, οι εναποθέσεις στην επιφάνεια του φακού μειώνουν τη διαπερατότητα οξυγόνου των φακών επαφής. Ο κερατοειδής δεν τροφοδοτείται πλέον με οξυγόνο και μπορεί να υποστεί μόνιμη βλάβη. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να έχει μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις στην όρασή σας!
Σημειώστε στο ημερολόγιο, πότε ανοίξατε τους καινούργιους μηνιαίους φακούς επαφής ή αλλάξετε σε ημερήσιους φακούς μιας χρήσης. Τους ημερήσιους μπορείτε να τους πετάξετε το βράδυ αφού τους φορέσετε και φοράτε ένα καινούργιο ζευγάρι το επόμενο πρωί – έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να φορέσετε τους φακούς σας για περισσότερο καιρό από τον προβλεπόμενο.
Έχετε υιοθετήσει κάποια άλλη κακή συνήθεια στην χρήση των φακών επαφής σας;
Στείλτε μας ένα μήνυμα στο info@theopticalcenter.gr για να σας βοηθήσουμε με κάποια κατάλληλη λύση ή
Επικοινωνήστε μαζί μας:
Πλατεία Μαβίλη, Δορυλαίου 5, Αθήνα Κλείστε ραντεβού Τηλ: 210 64 32 095 Κιν: 694 64 31 165 | Πλατεία Βικτωρίας, Αριστοτέλους 79, Αθήνα Κλείστε ραντεβού Τηλ: 210 88 30 308
|
Φιλικά,
Contents