Αριθμοί στη συνταγή γυαλιών – Μάθετε τι σημαίνουν

οφθαλμολογικός ελεγχος

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί κάποια στιγμή τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών σας. Μόλις εξετάσατε τα μάτια σας και ο οπτομέτρης ή ο οφθαλμίατρος σας έδωσε μια συνταγή γυαλιών. Mάλιστα ανέφερε ότι είστε μύωπας ή υπερμέτρωπας, ή ίσως ότι έχετε αστιγματισμό.
Και τι γίνεται με όλους αυτούς τους όρους, όπως OD, OS, SPH και CYL;

Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσετε όλα τα μέρη της συνταγής σας και να καταλάβετε τι είναι αυτοί οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών!

σκελετοι

Οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών

 1. O.D. και O.S. (ΔΟ και ΑΟ)

  Το πρώτο βήμα για να κατανοήσετε τη συνταγή των γυαλιών σας είναι να γνωρίζετε τι σημαίνει «OD» και «OS». Πρόκειται για συντομογραφίες με λατινικούς όρους για δεξί μάτι και αριστερό μάτι.
  Αν και η χρήση αυτών των συντετμημένων λατινικών όρων είναι παραδοσιακή για συνταγές γυαλιών, φακών επαφής και οφθαλμικών φαρμάκων, ορισμένοι γιατροί και κλινικές επέλεξαν να εκσυγχρονίσουν τις συνταγές τους και να χρησιμοποιήσουν ΔΟ (δεξιός οφθαλμός) και ΑΟ (αριστερός οφθαλμός) .
  Στη συνταγή των γυαλιών σας, οι πληροφορίες για το δεξί σας μάτι (ΔΟ) έρχονται πριν από τις πληροφορίες για το αριστερό σας μάτι (ΑΟ). Οι οφθαλμίατροι γράφουν τις συνταγές με αυτόν τον τρόπο επειδή όταν σας βλέπουν, εξετάζουν πάντα πρώτα το δεξί μάτι. 

 2. Σφαίρα (SPH).

  Print

  Ο όρος «σφαίρα» σημαίνει ότι η διόρθωση είναι «σφαιρική» ή ίση σε όλους τους μεσημβρινούς του οφθαλμού.
  Αυτός ο όρος υποδεικνύει τη δύναμη του φακού που μετράται σε διοπτρίες (D) για τη διόρθωση της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας. Ο αριθμός που εμφανίζεται κάτω από αυτήν την επικεφαλίδα μπορεί να έχει αρνητικό ή θετικό πρόσημο. Το σύμβολο μείον (-) εμφανίζεται σε περίπτωση μυωπίας, ενώ το σύμβολο συν (+) σημάινει ότι είστε υπερμέτρωπας.
  Εάν η συνταγή σας  περιέχει τη λέξη Plano ή Pl ή ένα σημάδι του άπειρου, αυτό σημαίνει ότι δεν είστε ούτε υπερμέτρωπας, ούτε μύωπας αλλά ότι έχετε μηδενική ισχύ για την σφαίρα.
  Οι περισσότερες τιμές κυμαίνονται από 0,00 έως +/- 20.00 και ανεβαίνουν ανά 0,25 κάθε φορά.

 3. Κύλινδρος (CYL).

  Ο όρος «κύλινδρος» σημαίνει ότι η δύναμη του φακού που προστίθεται στον σωστό αστιγματισμό δεν είναι σφαιρική αλλά αντίθετα σχηματίζεται έτσι ώστε ένας μεσημβρινός να μην έχει μεγάλη καμπυλότητα και ο μεσημβρινός κάθετος σε αυτόν τον μεσημβρινό να περιέχει τη μέγιστη ισχύ.
  Αυτός ο όρος υποδεικνύει τη δύναμη του φακού για τον αστιγματισμό. Εάν δεν εμφανίζεται τίποτα σε αυτήν τη στήλη, σημαίνει ότι δεν έχετε αστιγματισμό, ή ότι ο αστιγματισμός σας είναι τόσο μικρός που δεν είναι πραγματικά απαραίτητο να τον διορθώσετε με τους φακούς των γυαλιών σας.
  Ο αριθμός στη στήλη του κυλίνδρου μπορεί να προηγείται με ένα σύμβολο μείον (-) ή ένα σύμβολο συν (+). Η ισχύς του κυλίνδρου ακολουθεί πάντα τη σφαίρα σε μια συνταγή γυαλιών.

  τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών

 4. Άξονας (AXIS).

  Παρουσιάζεται μόνο αν υπάρχει τιμή στο πλαίσιο CYL. Το AXIS μας λέει πού ακριβώς στο μάτι σας βρίσκεται ο αστιγματισμός. Ο άξονας ορίζεται με έναν αριθμό από 1 έως 180.

 5. Πρόσθεση (Addition/ Add).

  Αυτή είναι η προστιθέμενη μεγεθυντική δύναμη που εφαρμόζεται στο κάτω τμήμα των πολυεστιακών φακών για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Ο αριθμός που εμφανίζεται είναι πάντα με θετικό πρόσημο (+). Γενικά, θα κυμαίνεται από +0,75 έως +3,00 D και θα είναι ίδια και για τα δύο μάτια.

 6. Πρίσμα (PRISM)

  Το πρίσμα χρειάζεται σε σπάνιες περιπτώσεις για την αντιστάθμιση των προβλημάτων ευθυγράμμισης των ματιών. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνταγών για γυαλιά περιλαμβάνει το πρίσμα.

 7. PD / Pupillary Distance

  Η απόσταση της μιας κόρης, από την άλλη: είναι μία ουσιαστική μέτρηση. Είναι η απόσταση από το κέντρο της μίας κόρης στο κέντρο της άλλης κόρης και μετριέται σε χιλιοστά. Κάθε φακός γυαλιών έχει ένα «οπτικό κέντρο», πρόκειται για ένα σημείο στο φακό όπου επιτυγχάνεται η καλύτερη απόδοση και η μικρότερη παραμόρφωση. Το οπτικό κέντρο κάθε φακού θα πρέπει να τοποθετηθεί ακριβώς μπροστά από το κέντρο κάθε μιας από τις κόρες σας. Με αυτόν τον τρόπο, τα μάτια σας κοιτάζουν μέσω του καλύτερο σημείου κάθε φακού.τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών

Οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών σε σχέση με τους φακούς επαφής

Προσοχή: Μια συνταγή για τα γυαλιά δεν είναι συνταγή για φακούς επαφής!

Οι προδιαγραφές των γυαλιών και των φακών επαφής δεν είναι οι ίδιες. Μια συνταγή γυαλιών είναι για την αγορά γυαλιών μόνο. Δεν περιέχει ορισμένες πληροφορίες που είναι κρίσιμες για τη συνταγή φακών επαφής και μπορούν να ληφθούν μόνο κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και της τοποθέτησης των φακών επαφής.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι συνταγές για γυαλιά και φακούς επαφής δεν είναι οι ίδιες: Οι φακοί των γυαλιών τοποθετούνται σε απόσταση από τα μάτια, ενώ οι φακοί επαφής βρίσκονται ακριβώς πάνω στα μάτια. Αυτή η μικρή απόσταση επηρεάζει τη δύναμη του φακού που απαιτείται για την σωστή εστίαση των ματιών.

Εκτός από τις πληροφορίες που περιέχονται στη συνταγή γυαλιών, στη συνταγή για φακούς επαφής πρέπει να καθορίζεται η βασική καμπύλη της επιφάνειας του φακού επαφής και η διάμετρος του φακού.

Αυτό λοιπό σημαίνουν οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών!!

τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί στη συνταγή γυαλιών

Έχετε περισσότερες απορίες; Καλέστε μας στο 210.64.32.095 !!!

Δείτε και: Γυαλιά για υπολογιστή – Προστατέψου απο την μπλε ακτινοβολία

Φιλικά,
The Optical Center