Όραση σε χαμηλό φωτισμό – 4 συμβουλές για να βλέπεις καλά

Καλύτερη όραση σε χαμηλό φωτισμό – Πως γίνεται;

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις την όρασή σου σε χαμηλό φωτισμό!

Γιατί όλοι γνωρίζουμε πως η όραση σε χαμηλό φωτισμό δυσκολεύει… ειδικά καθώς μεγαλώνουμε.

Οι οδικές σημάνσεις ξεθωριάζουν το βράδυ, οι αντανακλάσεις του φωτός τυφλώνουν, οι αντιθέσεις θολώνουν. Αλλά γιατί; Τι φταίει;

Υπεύθυνη για αυτά τα συχνά προβλήματα είναι η αναμενόμενη διαδικασία γήρανσης του οφθαλμού. Από την ηλικία των 40 και μετά το πλάτος της κόρης μειώνεται και έτσι περνάει πολύ λιγότερο φως στον αμφιβληστροειδή. Την ίδια στιγμή συσσωρεύονται αποθέσεις στο φακό που προκαλούν μεγαλύτερη δυσκολία στην όραση, ιδιαίτερα το βράδυ.

Επιπλέον υπάρχουν κάποιες παθήσεις ή αρρώστιες που μπορεί να κάνουν την όραση ασαφή, όπως ο καταρράκτης ή ο διαβήτης.
Εάν ο οφθαλμίατρός σας σάς έχει αποκλείσει κάποια σοβαρή αιτία για την ενόχληση που νιώθετε στην όραση, τότε οι επόμενες συμβουλές για καλύτερη όραση και για όραση σε χαμηλό φωτισμό θα σας βοηθήσουν.

 

4 Συμβουλές για καλύτερη όραση σε χαμηλό φωτισμό

  1. ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΟΥ ΥΓΡΟΌποιος κάθεται το βράδυ για αρκετή ώρα πολύ συγκεντρωμένος στο τιμόνι ή μπροστά από την οθόνη υπολογιστή, ξεχνάει να ανοιγοκλείσει πολλές φορές τα βλέφαρα. Έτσι τα δάκρυα στεγνώνουν και τα μάτια γίνονται πιο ευαίσθητα στο φως. Θα ήταν καλό να έχεις στην τσάντα σου ειδικά δάκρυα για να ενισχύσεις τη φυσική ροή δακρύων.
  2. ΓΥΑΛΙΑ ΝΥΚΤΟΣΦόρεσε γυαλιά με ειδικούς φακούς που βελτιώνουν την όραση σε χαμηλό φωτισμό!
    Έχει αποδειχθεί ότι πολλοί οδηγοί βλέπουν το βράδυ πιο ξεκούραστα και άνετα με γυαλιά που έχουν ειδικούς φακούς νυκτός.
    Αυτά τα γυαλιά μοιάζουν με ηλίου, όμως έχουν κίτρινους φακούς που φιλτράρουν το μπλε χρώμα του φωτός. Κατά αυτόν τον τρόπο οι αντιθέσεις όταν έχει ομίχλη ή όταν αρχίζει να σκοτεινιάζει γίνονται πιο έντονες.Οι φακοί αυτοί μπορούν να είναι επίσης αντιθαμβωτικοί και αντικατοπτριστικοί και σε βοηθούν στο να βλέπεις καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
  3. ΕΛΕΓΞΕ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΣΟΥΤο πιο συχνό πρόβλημα όταν νιώθεις ότι δε βλέπεις πια τόσο καθαρά όσο στο παρελθόν είναι ότι οι βαθμοί σου έχουν αλλάξει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει μεγαλώσει η μυωπία ή να έχει ξεκινήσει η πρεσβυωπία. Ακόμα και σε άτομα που φορούν γυαλιά μπορεί να αλλάξουν οι βαθμοί.
    Θα ήταν καλό να κάνεις έναν οφθαλμολογικό έλεγχο κάθε ένα-δύο χρόνια.Εάν χρειάζεσαι καινούργια κρύσταλλα, τότε θα πρέπει να έχουν επίστρωση που απορροφά τις αντανακλάσεις.Όσο καλύτερη είναι η επίστρωση, τόσο πιο καθαρή θα είναι η εικόνα και θα έχει μεγαλύτερη αντίθεση των αντικειμένων και χρωμάτων.
  4. Η ΣΩΣΤΗ ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ

    Χρησιμοποίησε τη σωστή φωτεινότητα στον χώρο σου. Επέλεξε μια φωτεινότητα σε χαμηλή ένταση όπως μπορεί να προσφέρει το φως μιας λάμπας νυκτός ή ενός κεριού.Επίσης πρέπει να αποφεύγεις το άμεσο φως στα μάτια σου. Αν το φως είναι πολύ έντονο, όπως αυτό του κινητού τηλεφώνου, πρέπει να το χαμηλώσεις για να αποφύγεις το κούρασμα των ματιών.
    Ειδικά η ακτινοβολία μπλε φωτός που παράγεται από ηλεκτρονικά είδη με φωτισμό, όπως από οθόνες υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία των ματιών σου.Επίσης επηρεάζει τον βιολογικό ρυθμό σου και μπορεί να καθυστερήσει την απελευθέρωση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο και το ξύπνημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στον ύπνο, καθώς και σε καταπόνηση του οργανισμού σου και επιπλέον κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.Για να αποφύγεις την υπερβολική έκθεση στην μπλε ακτινοβολία του φωτός, μπορείς να χρησιμοποιήσεις οθόνες με φίλτρα προστασίας ή να προσαρμοστούν ειδικά κρύσταλλα στον σκελετό σου με φίλτρο κατά της μπλε ακτινοβλίας.

Έλα στα The Optical Center να σου λύσουμε κάθε απορία και να σου προτείνουμε την κατάλληλη λύση για να έχεις την καλύτερη όραση!

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Πλατεία Μαβίλη, Δορυλαίου 5, Αθήνα

Κλείστε ραντεβού 

Τηλ: 210 64 32 095 

Κιν: 694 64 31 165

Πλατεία Βικτωρίας, Αριστοτέλους 79, Αθήνα

Κλείστε ραντεβού 

Τηλ: 210 88 30 308

 

Διάβασε αυτό: Χαμηλή όραση – παθήσεις που ελαττώνουν την όραση

Contents