Οπτομετρία – Εξέταση των ματιών από Οπτικό

Οπτομετρία

Η οπτομετρία αφορά τη μέτρηση της όρασης και τη λειτουργική αξιολόγηση των οπτικών δεξιοτήτων. Αντικείμενο του οπτομέτρη είναι η διάγνωση και αποκατάσταση των δυσλειτουργιών της όρασης στα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση γυαλιών, φακών επαφής, βοηθημάτων χαμηλής όρασης και ειδικών φίλτρων.

Η δημογραφική αλλαγή με την αύξηση των οφθαλμικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και ο μεταβαλλόμενος κόσμος της εργασίας, που χαρακτηρίζεται από ένα αυξανόμενο ποσοστό εργασίας στην οθόνη και την αυξανόμενη χρήση ψηφιακών μέσων, οδηγεί σε αυξανόμενη συνάφεια του οπτικού συστήματος και των οπτικών διεργασιών. Όλα αυτά οδηγούν σε μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες στην οπτομετρία.

οπτομετρία

Οπτομέτρης ή Οφθαλμίατρος;

Οι οπτομέτρες αναγνωρίζουν και διορθώνουν την αμετρωπία με τα κατάλληλα οπτικά μέσα όπως γυαλιά ή φακούς επαφής. Το έργο τους είναι επίσης σημαντικό για την υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού, καθώς ανακαλύπτουν λειτουργικές ανωμαλίες στο μάτι και παράγοντες κινδύνου για συχνές οφθαλμικές παθήσεις στο πλαίσιο της παροχής οπτικών βοηθημάτων.

Δεδομένου ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι με προβλήματα όρασης λόγω της δημογραφικής ανάπτυξης, οι οπτομέτρες γίνονται όλο και πιο σημαντικοί ως το πρώτο σημείο επαφής για ανωμαλίες στα μάτια και την όραση. Η τεχνολογική πρόοδος έχει επίσης αντίκτυπο στην οπτομετρία. Οι σύγχρονες διαδικασίες απεικόνισης και η τεχνητή νοημοσύνη γίνονται όλο και πιο σημαντικές εδώ.

Ο οπτομέτρης δεν επεμβαίνει σε παθολογικές εξετάσεις, δεν κάνει επεμβάσεις και δεν χορηγεί φαρμακευτικά σκευάσματα ή κολλύρια. Εάν κατά την εξέταση διαπιστωθεί κάποια παθολογία που χρήζει φαρμακευτικής ή χειρουργικής αντιμετώπισης, το περιστατικό παραπέμπεται σε οφθαλμίατρο.

Η παθολογική υγεία του ματιού είναι αντικείμενο καθαρά του οφθαλμιάτρου.
Ο οφθαλμίατρος παραπέμπει σε οπτομέτρη περιστατικά που χρειάζονται τεχνικό χειρισμό όπως η εφαρμογή φακών επαφής, οι κερατοκωνικοί φακοί επαφής ή η ανάγκη για βοηθήματα χαμηλής όρασης.

τα συχνότερα προβλήματα όρασης

Οπτομετρία

Σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οπτομετρίας και Οπτικής (ECOO) όπως αυτός παρατίθεται στο άρθρο της Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας:

“Η οπτομετρία αποτελεί ένα αυτόνομο επάγγελμα στο χώρο της υγείας, που απαιτεί εκπαίδευση και διέπεται από ορισμένους κανόνες, δηλαδή ασκείται αποκλειστικά από πτυχιούχους αναγνωρισμένων σχολών που έχουν εξασφαλίσει άδεια εξασκήσεως του επαγγέλματος. Οι οπτομέτρες ασκούν πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας του οφθαλμού και της όρασης, η οποία περιλαμβάνει τη διάθλαση (και συνταγογράφηση), την επιλογή και κατεργασία κατάλληλων “διαθλαστικών βοηθημάτων”, τη διάγνωση και διαχείριση οφθαλμικών παθήσεων και την αποκατάσταση της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα”.

Οι οπτομέτρες χρησιμοποιούν την εκτεταμένη τεχνογνωσία τους για να επιτύχουν τη βέλτιστη όραση για τους πελάτες τους με βάση λεπτομερείς μετρήσεις.

Εκτός από τον προσδιορισμό της οπτικής οξύτητας και τη βέλτιστη διόρθωση των γυαλιών ή των φακών επαφής, μια οπτομετρική εξέταση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του οπτικού πεδίου, της αντίθεσης και της έγχρωμης όρασης καθώς και της όρασης στο λυκόφως χρησιμοποιώντας τον πιο πρόσφατο τεχνικό εξοπλισμό.

Η τεκμηριωμένη εξέταση του πιο σημαντικού αισθητηρίου οργάνου, εγγυάται την καλύτερη δυνατή ποιότητα όρασης. Ομοίως, οι ανωμαλίες στο μάτι μπορούν να αναγνωριστούν έγκαιρα και στη συνέχεια μπορεί να συσταθεί επίσκεψη σε οφθαλμίατρο.

Συνοπτικά η οπτομετρία ελέγχει και ασχολείται με μία πληθώρα διαγνωστικών τεστ όπως:

  • Οπτική οξύτητα
  • Διαθλαστική κατάσταση
  • Οφθαλμοκίνηση
  • Διοφθαλμικότητα
  • Προσαρμογή
  • Οπτικά πεδία
  • Χρωματική αντίληψη
  • Οπτική αντίληψη
  • Οπτοκινητική συνεργασία, κ.α.

Οπτομετρία

Στα καταστήματα The Optical Center σας παρέχουμε δωρεάν οπτομετρικό έλεγχο στα σύγχρονα ειδικά οφθαλμολογικά μηχανήματα μας. Το κατάστημα μας στην Πλατεία Μαβίλη διαθέτει σύστημα τοπογραφίας τελευταίας τεχνολογίας για λεπτομερή έλεγχο ανωμαλιών του κερατοειδή και σωστή εφαρμογή των φακών επαφής.

Όλοι οι τύποι φακών επαφής μπορούν να προσαρμοστούν στον ασθενή. Οι νέες τεχνολογίες και οι τεχνικές μέτρησης μας επιτρέπουν να παράγουμε φακούς με αποκεντρωμένη οπτική καθώς και σφαιρικούς, αστιγματικούς (τορικούς) και ασύμμετρους φακούς για τον κάθε ασθενή.

Οπτομετρικός έλεγχος παρέχεται πάντα σε περιπτώσεις αναζήτησης βοηθημάτων χαμηλής όρασης και αγοράς πολυεστιακών γυαλιών. Οι έμπειροι οπτικοί θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ότι δεν σου είχαν εξηγήσει αλλού. Έτσι η εγγύηση της καλής όρασης έρχεται από εμάς.

Επισκεφθείτε μας ή κλείστε το ραντεβού σας στο 210 64 32 095!

The Optical Center

Contents